Magyar gazdaság

Orbán Viktor előre jelezte: héthavi mélybe zuhant az infláció májusban

Idén február óta mérséklődik az infláció Magyarországon, azonban a kormányfő által előre jelzett szintre már hónapok óta nem volt példa.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy év végére el kell érni az egy számjegyű inflációt, jövőre pedig 6 százalékos átlagos inflációval számol a kormány. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az orosz–ukrán háború elsődleges hatása az energiaárak növekedése volt azáltal, hogy Magyarországnak importenergiára van szüksége a hazai beruházások miatt, ezért jelentős inflációs hatás keletkezett. 

20230524 BudapestPiac illusztrációfotó: Bach Máté (BPM)képen: zöldborsó
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A miniszterelnök azonban azt is mondta,

reméli, hogy 22 százalék alatt lesz a következő inflációs adat.

A hivatalos májusi számokat a Központi Statisztikai Hivatal csak a jövő héten közli, az adatokat a miniszterelnök is várja.

Idén február óta mérséklődik az Magyarországon, azonban 22 százalék alatti inflációs adatra 2022 októbere óta (21,1 százalék) nem volt még példa.

Fogyasztói árak változása
2023. április
 

Az elemzői várakozásoknak megfelelően gyorsult az infláció csökkenése áprilisban. A márciusi 25,2 százalék után a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékos volt a drágulás, ami 2021 vége óta a legalacsonyabb érték. A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők előzetesen azt jelezték, hogy a januári csúcspont után most először láthatunk markánsabb lassulást az éves bázisú indexben, a márciusi 25,2 százalék után 24 százalékos inflációt vártak, tehát az adat nem okozott meglepetést. 

Korábban arról is írtunk, hogy májusban folytatódhat az infláció csökkenése, miután április 19. óta az üzemanyagok több mint 10 százalékkal lettek olcsóbbak, emellett a bázishatások is egyre inkább bekapcsolódnak. Az igazi markáns lassulásra azonban a nyárig biztosan várni kell, először júliusban léphet be 20 százalék alá az infláció, amit támogathat a kormány árfigyelő rendszere nyomán erősödő árverseny.

Ha májusban 22 százalék alá csúszott a drágulás éves rátája, az a szakemberek egy részét biztosan meglepi. A Trading Economics szakértői 22,7 százalékot jósoltak, tehát sokkal kisebb csökkenést.

Jottányit se változtak az euróövezeti árak, az infláció mégis lassult – tanulság számunkra is van

Egy kis közgazdasági matematika: semmit se változtak májusban az árak az eurózónában, az éves infláció rátája mégis lejjebb szállt – az ok, hogy egy éve már nagyon magasra szöktek fel az árak, és most ahhoz viszonyítunk. Várhatóan nálunk is ez fog történni, csak némi fáziskéséssel.

 

 

Orbán Viktor infláció gazdaság
Kapcsolódó cikkek