Joe Biden elfelejtette, hogy a brit miniszterelnökkel tárgyal + videó

Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtökön megállapodott az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti szoros gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről, vállalva a tiszta energiára való átállás felgyorsítását és a kritikus ásványi ellátási láncok megerősítését.

Magyar Nemzet
2023. 06. 08. 22:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban fogadta Rishi Sunak brit miniszterelnököt. A találkozó üde színfoltja az a pillanat volt, amikor Joe Biden elnökként hivatkozott a brit miniszterelnökre. Bár az amerikai államfő megpróbálta viccesen elterelni a témát, a szituáció így is rendkívül kínos volt. 

Az Egyesült Államok első embere a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „fontos és pozitív megbeszéléseket folytattak” az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti kétoldalú gazdasági kapcsolat elmélyítéséről. 

Bár az úgynevezett „atlanti nyilatkozat” alig több, mint egy sor gazdasági mini-megállapodás, szimbolikája jelentős.

A megállapodás, amely többek között a brit zöldenergia és védelmi vállalatok számára hozzáférést biztosít az amerikai piacokhoz, lehetővé teszi a brit vállalkozások számára, hogy kihasználják az amerikai támogatásokat, mivel az Egyesült Királyság a Washington gazdaságpolitikájára való panaszkodás helyett inkább megpróbálja kihasználni azokat.

Joe Biden azt is elmondta, hogy a találkozón megerősítették teljes körű támogatásukat Ukrajna felé.

Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok célja, hogy segítsen Ukrajnának hosszú távú biztonságot nyújtani a jövőbeli agresszióval szemben. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyság az Egyesült Államok után a második legnagyobb támogatója Kijev katonai erőfeszítéseinek, majd felszólította a többi országot, hogy kövessék a példájukat.

A brit miniszterelnök kijelentette azt is, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépésről szóló döntés ellenére „ugyanolyan megbízható szövetséges marad, mint valaha”.

Sunak elmondta, hogy csak ezen a héten 14 milliárd fontnyi új amerikai beruházás érkezett az Egyesült Királyságba, amely több ezer munkahelyet teremt. Az „atlanti nyilatkozat” kapcsán pedig arról beszélt, hogy a két ország olyan területeken folytat majd közös kutatási együttműködést, mint a félvezetők és a mesterséges intelligencia. 

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy vajon ki lehet a NATO következő vezetője. Joe Biden amerikai elnök nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy Ben Wallace brit védelmi miniszter legyen az, bár nem adott egyértelmű választ. Arra a kérdésre, hogy eljött-e az ideje egy brit főtitkárnak, azt mondta: „Talán. Ezt még meglátjuk.” Az elnök szerint a szervezeten belül konszenzusra kell jutni az új vezető kiválasztásához.

Van egy jelöltjük, aki nagyon képzett egyéniség, de a többi tagországgal még sok megbeszélést fogunk folytatni ennek kapcsán

– fogalmazott Joe Biden. Az új NATO-főtitkár jövőre veszi át a tisztséget.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (j) és Rishi Sunak brit miniszterelnök a megbeszélése utáni sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2023. június 8-án. MTI/EPA/Michael Reynolds

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.