idezojelek

Bourbon-baloldal

Semmit sem tanultak, de még azt is elfelejtették, amit tudtak.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Árulkodó képet mutatott a baloldal a T. Ház tegnapi ülésén. Ha olyasvalaki nézte a napirend előtti felszólalásaikat, aki nem tájékozott a magyarországi viszonyokat illetően, azt hihette, hogy az ország választások előtt áll, és nem utána van. Frakcióik megpróbálnak úgy tenni, mintha nem szenvedtek volna történelmi méretű vereséget néhány héttel ezelőtt, olyan nagy arccal és látszólag magabiztos ellenségeskedéssel szólaltak fel, szokás szerint mindent támadva, ami él, mozog, fejlődik, épül és bármi köze van a kormánypártokhoz, a jobboldalhoz, a normális polgári élethez. Az tűnik ki a hozzáállásukból, hogy a választási vereséget, a lakossági népszerűtlenséget megszokták és megszerették, mert szinte lekopírozzák az SZDSZ 1998-as kampányának csődös, vereséghez vezető jelmondatát (Hogy tartsuk a jó irányt!) csupán kis módosítással: Hogy tartsuk a rossz irányt!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyképűsködés, a fennhéjázó, kioktató hang azonban csak a máz, a dukkózás alól egyre inkább előtűnik a totális tanácstalanság, amit politológusok úgy jellemeznek: útkeresés zajlik a baloldal soraiban. A szétesettséget az is illusztrálja, hogy bár a közös nevező az, hogy semmilyen, egy körömhegynyi kormányzati, nemzeti, lakossági eredményt sem hajlandók elismerni, és mindenre nemet mondanak, teljesen különbözőképpen kommunikálnak. Az LMP álszakmai érvekbe csomagolt pánikkeltéssel próbálkozott a Sajó vasszennyeződése kapcsán, az MSZP pedig feltette a farizeus lemezt a pedagógusok helyzetén borongva, úgy téve, mintha a kormány egyáltalán nem emelt volna bért, ők pedig a hatalom birtokában nem bocsátottak volna el 15 ezer pedagógust, nem tették volna tandíjassá a tanárképzést, nem csökkentették volna a 13. havi bér elvételével a fizetést és nem zártak volna be 386 iskolát. A Momentum ismét megkísérelte kenterbe verni a DK-t és a Jobbikot a gyűlölködési derbiben, egyfajta negatív csúcskísérletet téve, hisz ennyire konkrétumokat nélkülöző, kizárólag fröcsögést tartalmazó beszédek még a mai nyomott színvonalú baloldalon sem sűrűn hangzanak el. A parlamenti felszólalásai szüneteltetésével felhagyó bukott Jobbik-vezér, Jakab Péter mennyezetrepesztő demagógiaáradata demonstrálta legkarakteresebben a baloldal önfelszámoló, irracionális mozdíthatatlanságát. Úgy ágált, mintha nem töpörödött volna össze a frakciója az állandó közbotránkozást okozó felszólalásai, illetve eddigi szavazóik elfordulása miatt. A teljes zavarodottságnak a DK a legbiztosabb indikátora: ismét hallgatással tüntettek, a bojkottot választották. A magát sikeres pártvezérnek eladó, a feneketlen vágyaihoz képest valójában sorozatosan sikertelen Gyurcsány Ferencről a végén olyan kép bontakozhat ki, hogy ha a kormányt törvénytelennek tartja, akkor a választást szintúgy, s így saját frakcióját is, ezért süpped a gyerekesen durcás hallgatásba.

A baloldal bourbonizálódásának lehetünk tanúi: semmit sem tanultak, de még azt is elfelejtették, amit tudtak. Igazából két dologban egységesek a baloldalon: először is nem tudják, mihez fogjanak. A másik egységpont: ellenségnek tekintik a kormánypártokat és a polgári gondolkodású, konzervatív embereket. Ez utóbbi gyűlölködéssel viszont a morális szempontokon túl az a gond, hogy nincs Magyarországon minderre választóképes kereslet, bármennyire is buzdítanának ilyen szélsőségességre a nyugati baloldalról, Brüsszelből és Washingtonból. Dömötör Csaba a Jobbiknak címezve arról beszélt reagálásában, hogy a nép döntött róluk április 3-án, tehát ide vezetett a provokációs és fenyegetéses politika. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának szavait azonban az egész baloldal magára érthetné és megfontolhatná.

 

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.