Az üzemanyaghiány miatt a kormány kivezeti az üzemanyagárstopot – jelentette be kedd este Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója. Az intézkedés lényeg, hogy kedden 23 órától az üzemanyagkutak piaci árakat alkalmazhatnak, már nem érvényes a lakosság számára sem az egységes 480 forintos ár.

GULYÁS Gergely; HERNÁDI Zsolt
Fotó: Balogh Zoltán

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Mol-kutaknál jelenleg a két fő üzemanyagtípus piaci ára 641 forint a benzin esetében és 699 forint a dízel esetében. 

Vagyis nagyjából ezen árak körüli árakkal találkozhatnak a vásárlók, de természetesen a kutak ezektől az átlagoktól akár jelentősen is eltérhetnek. 

A Mol vezérigazgatója szerint az üzemanyaghiánynak ezennel búcsút is vehetünk, hiszen véget érnek majd a pánikvásárlások, az ellátás pedig szép lassan teljesen helyre fog állni.

A normális működés – azzal, hogy a külföldi kézben lévő kutak is előreláthatóan újra importálni fognak – várhatóan heteken belül állhat helyre – vélekedett Hernádi Zsolt. Eddig a Mol 70 százalékát adta a magyar ellátásnak, és 30 százalék volt az ez a stabil állapot.

Az elemzők szerint 2-3 százalékkal dobhatja meg az inflációt a benzinársapka kivezetése. A döntést azzal indokolták, hogy az uniós szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását. Ezért, alkalmazkodva az új helyzethez, kivezették az üzemanyagokra bevezetett ársapkát. 

A benzinárstopot 2021. november 15-én jelentette be az Orbán-kormány. Ekkor a rendelet 480 forinton rögzítette az üzemanyagok árának felső határát, méghozzá három hónapra. Orbán Viktor miniszterelnök aztán idei évértékelőjén közölte, hogy további három hónappal meghosszabbítja a kormány a benzin árának befagyasztását. Február végén további változás jött: nagykereskedelmi szinten is bevezette a kormány a maximált 480 forintos eladási árat. 

 

Megjelentek a részletszabályok: így szűnik meg az üzemanyagárstop

A kormány egyértelműen a brüsszeli szankciókat nevezte meg a döntés okaként.