Visszavitte az örökbefogadó brit–afgán házaspár az öt hónapos Kittit a nevelőszülőkhöz

Gyorsan megoldódott az eltűnés miatt körözött öt hónapos Szabó Kitti ügye. Az örökbefogadásra jelentkezett brit–afgán házaspár visszavitte az ócsai nevelőszüleihez a csecsemőt. Kitti körözése így tárgytalanná vált, igaz, a gyámhivatal adós még egy sor megválaszolatlan kérdés tisztázásával az öt hónapos csecsemő körüli eljárással kapcsolatban, és félő, hogy amit eddig tudni lehet, csak a jéghegy csúcsa.

2023. 01. 27. 15:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy már napok óta, a Magyar Nemzet bűnügyi újságírója pénteken is ellenőrizte a rendőrség honlapján, hogy az öt hónapos Szabó Kitti az eltűnés miatt körözöttek nyilvántartásában van-e még, akit egyébként a Dabas Városi rendőrkapitányság keresett 2022. december 21. óta. 

És bár a csecsemő tegnap még szerepelt a körözési listán, péntek reggelre azt törölték.

Mindez azt jelenti, hogy Kitti előkerült, ráadásul egészségesen, ugyanis az örökbefogadását elindító brit–afgán házaspár értesült róla, hogy a rendőrség keresi a csecsemőt, ezért visszavitték őt oda, ahol megkapták, az ócsai nevelőszülőhöz – tudta meg lapunk egy névtelen forrástól. 

A Magyar Nemzet korábban elsőként adott hírt arról, hogy az ügy hátterében gyámügyi szál is meghúzódik. Információink szerint a csecsemőt egy harmadik világbeli pár – brit férj és afgán feleség – akarta örökbe fogadni. A csecsemő Ócsán hivatásos nevelőszülőhöz került, miközben elkezdődött a örökbeadási eljárás. A kislány vér szerinti édesanyja lemondott a gyermekről, a gyámhivatal pedig kiállította az örökbefogadáshoz szükséges papírokat. A brit–afgán házaspár ezután jelent meg Ócsán, kikérte a gyermeket a kijelölt gyámtól, aki oda is adta nekik. Ezt követően viszont ismeretlen helyre távoztak a gyermekkel, a történet pedig ezen a ponton kezd egyre bonyolultabbá válni. 

Az illetékes gyámhivatal ugyanis személyiségi okokra hivatkozva semmilyen információt nem volt hajlandó elárulni Szabó Kitti kálváriájáról. „A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott döntés nem nyilvános, így a sajtó részére egyedi gyámhatósági ügyekben tájékoztatás nem adható” – írta válaszlevelében lapunknak Budapest Főváros Kormányhivatala.

Értesülésünk szerint azonban az örökbeadáshoz szükséges határozat meghozatalakor a gyámhivatal több eljárási hibát is elkövethetett. 

A Magyar Nemzet azt az információt kapta, hogy a gyermek átadásához szükséges hivatalos eljárás valójában nem is zárult le – a titkos örökbefogadók meghallgatása ugyanis még meg sem történt az eljárásban –, vagyis a külföldi pár szabályellenesen vette magához a csecsemőt és vitte magával. A névtelen forrás arról is beszámolt lapunknak, hogy ráadásul az édesanya rosszul töltötte ki a gyermekéről szóló lemondó nyilatkozatot, emiatt 

a dokumentum érvénytelenné vált. 

Azt is megtudtuk továbbá, hogy Kitti már a második örökbefogadott gyermeke lett volna a külföldi párosnak. Az, hogy a brit–afgán házaspár miként került az örökbefogadók listájának elejére, további kérdéseket vet fel, hiszen körülbelül hatszáz – gyermektelen – házaspár vár jelenleg is arra, hogy örökbe fogadhasson egy három évnél fiatalabb gyermeket. 

Jelenlegi ismereteink szerint az ügyben egyedül a rendőrség járt el hatékonyan, a dabasi rendőrök december 21-e óta éjt nappallá téve kutattak az öt hónapos csecsemő után.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.