Közélet

Szó szerint igazi nagyágyút küldött a frontra Moszkva, videón a Tyulpan bevetése

Orosz információk szerit Moszkva a frontra vezényelte a világon a legerősebbnek tartott önjáró aknavetőit, a 2SZ4 Tyulpanokat. A hírek szerint a bevetésükkel már meg is semmisítettek egy ukrán lőszerraktárt Donyeckben.

A Tyulpan (magyarra fordítva tulipán) önjáró aknavetők elérték az ukránokat a donyecki fronton, és már fel is robbantottak egy lőszerraktárt – jelentette a Ria Novosztyi. A 2SZ4 Tyulpan számít a legerősebb önjáró aknavetőnek.

International Military-Technical Forum "Army 2022" in Moscow
2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető. Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az első szláv dandárnak sikerült felrobbantania egy ukrán lőszerraktárt a 2SZ4 Tyulpan nevű önjáró aknavetőkkel. 

A Ria Novosztyi birtokába került felvételen az látszik, hogy az operátor meghatározza és továbbítja az ellenség tartózkodási koordinátáit az aknavető legénységének, majd nem sokkal később a megcélzott épület felrobbant.

A 2SZ4 Tyulpan egy szovjet gyártmányú, 240 milliméteres önjáró aknavető. 1972-ben kezdődött a sorozatgyártása az Uraltranszmas gyáraiban, majd 1975-ben a szovjet hadsereg rendszeresített fegyvere lett. A Tyulpan a jelenleg létező legnagyobb kaliberű aknavető. A nagy részüket már leszerelték, de néhány darab még mindig szolgálatra kész az Orosz Fegyveres Erőknél. A Tyulpan önjáró aknavetők bevetésére eddig két konfliktusban került sor, az afganisztáni és a csecsenföldi harcokban. A fegyverekkel mind a két háborúban jelentős sikereket értek el a katonai létesítmények ellen.

Lakónegyedekre nyitottak tüzet az oroszok

A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost helyi idő szerint vasárnap délután.

A Tyulpan vezetéséhez négyfős legénység szükséges, az aknavetőt további öt fő kezeli. Lőtávolsága alapesetben 9650 méter, de speciális lövedékkel akár 20 kilométere is el lehet vele lőni. A fegyverrel csak lassan lehet tüzelni, percenként egy lövedék leadására képes. Alapesetben repesz- és páncéltörő lövedékekkel van felszerelve, de képes vegyi és nukleáris töltetek kilövésére is.

A hivatalos információk szerint 2021-be az orosz seregben 40 darab Tyulpan állt szolgálatban, és Szíria rendelkezik még 24 darabbal a fegyverből.

 

 

tyulpan önjáró aknavető háború
Kapcsolódó cikkek