2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Navracsics Tibor: a múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek mentik meg a jövő számára

A múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek képesek megmenteni a jövő számára - hangsúlyozta a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett keddi átadóünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

  • Navracsics Tibor: a múltból örökölt javakat az elkötelezett emberek mentik meg a jövő számára

A megmentett műemlékek a jelen részeivé válnak, a jövő technikájával felszerelve pedig a következő generációknak is közvetíthetik a múlt értékeit - húzta alá a miniszter, a térség országgyűlési képviselője (KDNP).

Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően a térségbe új munkahelyek jönnek létre, megújul a város és egyre jelentősebb kultúrtörténeti központtá válik.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta, hogy

a sümegi vár keleti szárnya 1,1 milliárd forint uniós forrásból újult meg, és vált egész évben látogatható kulturális attrakcióvá. A hosszú távú cél az, hogy a sümegi várhoz hasonlóan az ország valamennyi műemléke megújuljon, és új tartalommal teljen meg

- fűzte hozzá.

Elmondta, hogy az új építészeti törvény a jobb, teljesebb, egészségesebb élet feltételeit hivatott megteremteni, ennek érdekében 2025. december 31-ig a műemlékek teljeskörű felülvizsgálata meg fog történni.

Oláh Zsanett, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy hosszú évtizedeken át hanyatlott a vár, most azonban a 21. századi felszereltségének köszönhetően egyre több látogatót vonz.

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Papp Imre várkapitány felidézte a vár történetét, kiemelve, hogy 1989 óta üzemelteti a családja. Kezdetben 10 százalékban magyar, 90 százalékban külföldi látogatója volt az erődnek, ez az arány mára megfordult - mondta.

Több mint 200 dolgozója van évente a várnak, az ingyenes nyílt napok, amelyek során a látogatók megismerhetik a programokat, a fejlesztéseket, számos érdeklődőt vonzanak.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sümegi vár keleti szárnyának megújítása alkalmából rendezett átadóünnepségen 2023. március 28-án (MTI/Vasvári Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!