Közélet

Az ukrán katonák Bahmut visszafoglalására készülnek

A hosszú hónapokig tartó ostrom után az orosz csapatoknak végül sikerült bevenniük a donyecki Bahmut várost. A harcokban rengeteg katona vesztette életét, a Wagner-csoport szinte teljes ereje odaveszett. Az oroszok nem örülhetnek sokáig a város megszerzésének, hiszen az ukránok máris a visszavágást tervezik.

A Guardian riportot készített az ukrán 3. rohamdandár katonáival, akik harckocsi gyakorlatokat végeztek Donyecktől nem messze. A csapatok az ellentámadásre és Bahmut visszafoglalására készülnek.

UKRAINE WAR
Fotó: AFP

A katonák elmondták, hogy a Bahmut környéki terephez hasonló területen gyakorlatoznak, hogy teljes mértékben fel tudjanak készülni az ostromra. Bár a Wagner zsoldosai kivonultak a városból, az ukrán hírszerzés szerint néhány elítéltekből toborzott zászlóaljat az orosz védelmi minisztérium irányítása alatt hátra hagytak, hogy védjék Bahmutot. Emellett az orosz reguláris haderő 11. ejtőernyős zászlóalja és egy rohamdandár is a városban maradt – írta meg a Guardian.

Az ukránok szerint a város védelme erős, nehezebb harc vár rájuk mint a Wagner ellen. Ezt azzal magyarázták, hogy 

a zsoldossereg nem kapott utánpótlást és fegyvereket Moszkvától, így jelentős hiányosságok mellett voltak kénytelenek harcolni. 

Ezzel szemben az orosz reguláris haderő minden támogatást megkap a hátországból.

Nikotinfüggővé teszi a háború Ukrajnát

Minden negyedik ukrajnai lakos rendszeresen dohányzik. A több mint egy éve tartó háború viszontagságai miatt egyre többen nyúlnak cigarettához.

Dmitro Kuharcsuk, az ukrán 3. rohamdandár helyettes parancsnoka arról beszélt, hogy a Wagner ellen azért is volt könnyebb küzdeni, mivel a zsoldosok életével nem igazán foglalkoztak az oroszok.

Beküldték a Wagner embereit a húsdarálóba. Ha közelharcra került a sor a Wagner zsoldosokkal Bahmutban, akkor az oroszok tüzet nyitottak a sajátjaikra is. Legalább annyi Wagner zsoldost öltek meg az oroszok, mint mi 

– mondta Kuharcsuk.

Az ukrán hadsereg nem közölte a Guardian újságírójával, hogy mekkora veszteségeket szenvedtek el a városban, de az újoncok számából lehet következtetni. A kiképzésen részt vevő katonák harmada újonc volt és még nők is voltak a gyakorlatozók között.

Egyikük, akinek a zenei ízlése után a Heavy hívójelet adták, elmondta, hogy Szumi régióból származik, egy faluból. A háborúban minden családtagja meghallt, ezt követően jelentkezett önkéntesként a seregbe. Heavy már volt bevetésen, most pedig a bahmuti ellentámadásban vesz majd részt.

A 3. rohamdandár katonái arról beszéltek, hogy félnek a harctól, de egymást bátorítják.

A félelem ragályos, de a bátorság is 

– mondta a Darwin hívójelre hallgató szakaszvezető.

Az is kiderült, hogy az ukránok jelenleg gerilla taktikával nehezítik meg a Bahmut környéki utánpótlás-szállítást és a csapatmozgásokat. Rajtaütéseke hajtanak végre, de nagyobb offenzíva egyelőre nem történt. A 3. rohamdandár, akik a város ostromakor az első hullámban fognak támadni, tagjai elmondták, hogy Kijev túloz, amikor az ellentámadásról beszél. Szerintük egyelőre nincs erejük Bahmut bekerítésére.

Az ukrán csapatokban sok olyan katona és tiszt van, akiket az Egyesült Királyságban képeztek ki az elmúlt hónapokban. A 3. rohamdandár tagjai szerint ez valóban nagy segítség, de nem elég. Szerintük a britek a tálibok ellen szerzett tapasztalatokat tudták átadni az ott kiképzett ukránoknak, de az oroszok ellen vívott háború teljesen más, mint az afganisztáni események voltak.

 

Bahmut Wagner reguláris haderő visszafoglalás ellentámadás
Kapcsolódó cikkek