2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kifogásolja a TASZ a diáktüntetések résztvevőinek igazoltatását

Kérdéseket vet fel a tüntető diákok igazoltatása - a Soros Györgyhöz köthető TASZ jogásza szerint. A jogvédő úgy látja, bár a legutóbbi tüntetés utáni megmozdulás nem volt bejelentve, a rendőröknek ilyenkor nem feladata az igazoltatás. A híradónknak nyilatkozó ügyvéd ugyanakkor már arról beszélt: a rendőr bármikor, bármilyen állampolgár személyazonosságát ellenőrizheti. A legutóbbi tüntetésen az igazoltatáson kívül más intézkedés nem történt.

  • Kifogásolja a TASZ a diáktüntetések résztvevőinek igazoltatását

Az elmúlt napokban ismét demonstrálni hívta a fiatalokat a Tanítanék és a Noár mozgalom. A Belügyminisztérium elé meghirdetett demonstráción az oktatási rendszer módosítását és a pedagógusok azonnali béremelését követelték.

A tüntetés végül a Belügyminisztérium épületénél zárult. A tüntető diákok azonban a helyszínen maradtak, és matricákkal ragasztották tele a minisztérium homlokzatát, többen az ablakrácsokra is felmásztak.

Habár a szaktárca elé bejelentett gyűlés szervezője a jogszerű tüntetést befejezettnek nyilvánította, a résztvevők egy kisebb csoportja elindult a város felé. A rendőrség így a céltalanul vonulókat megállította és a csoport tagjait egyenként igazoltatta.

Kérdéseket vet fel a demonstrálók rendőri igazoltatása. Ugyanis hiába nem volt bejelentve a vonulás, ez önmagában nem teszi jogellenessé a diákok spontán akcióját - erről már az ATV-nek beszélt a Soros Györgyhöz köthető Társaság a Szabad Jogokért jogásza.

A jogvédők úgy látják, bár a tüntetés nem volt bejelentve, a rendőröknek ilyenkor nem feladata az igazoltatás.

Szabályosan jártak el a rendőrök a legutóbbi tüntetéskor is - vélekedik a híradónknak nyilatkozó ügyvéd.

"A rendőr bármikor bármelyik állampolgárt igazoltathatja, nem kell ahhoz se tüntetés, se egyéb. Tehát ha csak sétálunk az utcán, akkor is igazoltathat. Hogy mi a rendőr dolga, azt mindig a parancsnok határozza meg, és ennek megfelelően teljesen szabályszerűen jártak el. Ha viszont nem bejelentett tüntetést tartanak, az valóban szabálysértés lehet, tehát  feljelentést tehet a rendőr, és utána kivizsgálják, hogy tényleg, valóban szabályosan jártak-e el a tüntetők, vagy sem" – magyarázta Futó Barnabás ügyvéd.

A rendőrség közleménye szerint az igazoltatáson kívül más intézkedés nem történt, azonban a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!