Nemzetközi gazdaság

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

Az ukrán elnök nem indokolta a váratlan döntést.

Váratlanul menesztette az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát Volodimir Zelenszkij – derült ki az államfő hivatalos honlapján kedden közzétett rendeletéből.

Ukrainian President Zelenskyy attends the 3rd Crimea Platform summit
Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét (Fotó: Anadolu via AFP)

Az ukrán elnök nem indokolta Olekszij Danyilov leváltásának okát. Arról viszont döntött, hogy egy másik rendelettel a külső hírszerző szolgálat eddigi vezetőjét, Olekszandr Litvinenkót nevezte ki ugyanerre a posztra. Litvinenkót pedig Oleh Ivascsenko váltja a külső hírszerzés élén. Ivascsenko ezelőtt a katonai hírszerzés főnökének helyettesi posztját töltötte be.

A fejleményt az ukrán média rendkívüliként értékeli. Már csak azért is, mert Danyilov lényegében Zelenszkijjel együtt érkezett: 2019. október 3. óta töltötte be az RNBO titkári tisztségét, azaz röviddel Zelenszkij hivatali idejének kezdete után kezdte meg a munkáját.

A The Kyiv Independent szerint az 1990-es években Danyilov a jelenleg megszállt Luhanszk polgármestere volt, később pedig Luhanszk megye kormányzójává nevezték ki. Aztán 2006-ban a Julija Timosenko vezette tömb tagjaként beválasztották az ukrán parlamentbe.

A RNBO fontos szervezet, amely a nemzetbiztonság és -védelem területén a végrehajtó hatóságok tevékenységét koordinálja és ellenőrzi. Döntéseit elnöki rendeletekben hozza meg. A tanács 2021 óta aktívan alkalmaz szankciókat is: megalkotója annak a listának, amellyel Ukrajna 198 entitást és magánszemélyt helyezett tilalom alá, köztük számos Kreml-barát oroszt, ukránt és fehéroroszt.

 

ukrajna Zelenszkij menesztés
Kapcsolódó cikkek