idezojelek

Viszolygott a paktumtól

Antall József 1990 áprilisában a kormányozhatóság érdekében kötött egyezséget az SZDSZ-szel.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Hogy a rendszerváltás és környéke még ma is kibeszéletlen terület, mi sem bizonyítja jobban, mint az az érdeklődés, amely Kiss Gy. Csaba csütörtöki könyvbemutatóját kísérte. A Nap Kiadónál megjelent Harminc év után: 1989–1990 című könyv a szerzőnek a legendás korszakról szóló harmadik kötete. Talán ez a legizgalmasabb. A Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja, Lakitelek egyik szervezője e nagy idők tanúja. Ízelítő a kötetből. „És érkezik a paktum. Derült égből villámcsapás. Hallom, valamikor április végén a Bem téren Tölgyessy járt Antallnál, és folyik valamilyen megbeszélés közöttük. […] Az SZDSZ-nek állítólag két fontos föltétele volt: mondjon le az MDF saját köztársasági elnök jelöléséről, továbbá hogy az állami tévé és rádió elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezze ki.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bemutató előtt erről is beszélgettünk. „Az MDF–SZDSZ-paktum vízválasztó volt – meséli. – Antall 1990 áprilisában a kormányozhatóság érdekében kötött egyezséget az SZDSZ-szel. Képtelen voltam elfogadni azt a paktumot, elvégre az MDF választott testületeinek, az elnökségnek és a választmány, akárcsak a parlamenti képviselőcsoportnak csak bólintania lehetett. Csakhogy más választásunk nem lehetett. Antall József kijelentette, ha nem fogadjuk el, nem vállalja a miniszterelnökséget.”

Kiss Gy. Csaba ezek után nem is vállalt országgyűlési képviselőséget. Három évre rá pedig a pártból is kilépett. Most csupán egy „egyszerű” Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár és MTA-doktor, aki úgy tartja: tanúságtétele kötelessége az utánunk következők előtt.

Borítókép: Antall József néhai miniszterelnök az MDF-es képviselőtársai körében (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.