Megszólalt Soros György: Ez a harmadik világháború kezdete lehet

2022. május 24. 21:28

Az orosz-ukrán háborúról fejtette ki véleményét.

2022. május 24. 21:28
null

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.

A 91 éves üzletember az ukrajnai konfliktust a nyílt és a felemelkedő – orosz és kínai – zárt társadalmak átfogó küzdelmeként állította be.

– olvasható Soros beszédének közzétett szövegében.

„A legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint. Ez a lényeg” – hangoztatta Soros György. Szerinte Putyin, aki azt mondja, hogy a különleges katonai művelet jól halad és megvalósítja kitűzött céljait, mostanra kudarcként értékeli az inváziót és tűzszüneti tárgyalásra készül. „A fegyvernyugvás azonban megvalósíthatatlan, mert nem szabad benne megbízni. Minél gyengébb lesz Putyin, annál kiszámíthatatlanabbá válik” – vélekedett Soros György.

Az üzletember beszélt arról is, hogy az Európai Uniónak meg kell értenie, hogy Putyin egyszerűen leállíthatja az európai szükségletek 40 százalékát fedező orosz földgázszállításokat, „míg ez még fájdalmat képes okozni”.

– tette hozzá.

Kína szerepe a világban, Soros szerint

Soros György beszélt arról is, hogy Kína mint a világ legnépesebb országa és a második legnagyobb gazdasági hatalom, valamint a legnagyobb területű Oroszország a felemelkedő „zárt társadalmak” csoportjának vezetői, ahol az egyén alá van rendelve az államhatalomnak. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök korábbi kijelentéseit elismételve Soros György úgy vélte, hogy a Nyugat harcban áll az autokrata kormányzatokkal.

– tette hozzá.

Soros György mindemellett hevesen bírálta Hszi Csin-ping kínai elnök „zéró Covid” néven emlegetett, szigorú járványügyi stratégiáját. Az üzletember szerint a stratégia kudarcot vallott, a súlyos korlátozások által érintett Sanghaj városát pedig „a nyílt lázadás szélére sodorta”. Soros György úgy vélte, Hszi elhibázott Covid-stratégiája és egyéb ballépései miatt lehet, hogy nem fogja tudni megszerezni harmadik mandátumát.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kapcsolódó cikkek

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csak szerényen
2022. május 25. 15:29
Szeretnéd mi, hogy legyen III. világháború, Te kriptaszökevény!
Rizsa
2022. május 25. 12:52
Ha ezen a vén rohadékon múlik az is lesz. Majd jót fog profitálni belőle.
lyon
2022. május 25. 11:13
Ha csak az öreg Soroson múlna, bizony bele is kényszerítene mindenkit... Megmondta szépen, neki az üzlet az üzlet. Bármi áron. Agyhalott....
Jaznaju
2022. május 25. 11:11
Kétezer éve ez megy. Habzó szájjal, megvadulva rázzák az orrnehezek a pofonfát újra és újra. Hajrá! Sikerülni fog. Megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik