Az energiavállalatai az elmúlt két hónapban igyekeztek megérteni a Brüsszelből érkező homályos és olykor egymásnak ellentmondó kijelentéseket, jelzéseket a földgáz rubelben történő fizetéséről. A cégek nagy többsége már eleget tett Vlagyimir Putyin ultimátumának – írja a Politico.

Az Európai Bizottság iránymutatásai nem egyértelműek – ezt korábban már több ország miniszterelnöke is jelezte, többek között Mario Draghi olasz kormányfő is. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság a tagállamoknak április elején privát módon megküldött előzetes jogi iránymutatásaiban arra figyelmeztetett, hogy az orosz földgáz rubelben történő fizetése „az uniós szankciók megsértéséhez vezetne”.

Később azonban a Brüsszel által kiadott iránymutatás kimondta, hogy az uniós szankciók „nem tiltják a számlanyitást a Gazprombanknál”, ami azonban azt sugallja, hogy az importőrök megkövetelhetik az orosz féltől, hogy ugyanúgy teljesítse szerződéses kötelezettségeit, mint korábban.

Egyébként Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes már május 19-én arról számolt be, hogy a Gazprom 54 ügyfelének a fele, azaz 27 már nyitott számlát a Gazprombanknál.

A Politico felsorolta azon cégeket, amelyek megtagadták a rubelben történő fizetést, illetve azokat, amelyek eleget tettek Oroszország ultimátumának.

Vállalatok, amelyek nem voltak hajlandók rubelben fizetni:

  • PGNiG (Lengyelország): a cég április 12-én elutasította az orosz földgáz rubelben történő fizetését. A Gazprom április 27-én leállította a szállításokat.
  • Bulgargaz (Bulgária): nem hajlandó orosz nemzeti valutában fizetni. A szállításokat Lengyelországhoz hasonlóan április 27-én leállították.
  • Gasum (Finnország): a finn kormány április 28-án elutasította az új fizetési módot. A szállításokat egy hét után, május 21-én leállították. Oroszország az északi országokba irányuló villamosenergia-exportját is leállította.
1092725026 Oil revenues. Fragment of a metal pipe with a valve. The flow of leaking oil with paper notes of Russia's Rubles of 1997.  3d render. Isolated on white background.
Fotó: juliawhite / Getty Images

Cégek, amelyek eleget tettek Vlagyimir Putyin ultimátumának:

  • VNG (Németország): „A továbbra is euróban kifejezett számlák összegét a tervezett eljárás szerint a Gazprombank-számlákra fizetjük be, így biztosítható tőlünk a beszállítónk felé történő időben történő fizetés.” A cég május 9-én közölte, „feltételezzük, hogy a rubelben történő átutalás nem okoz nehézséget... a számla teljesen problémamentesen megnyílt”.
  • RWE (Németország): „Készek vagyunk euróban fizetni, és megfelelő számlát nyitottunk. Ezért az európai és a német szabályozásnak megfelelően járunk el” – mondta a cég szóvivője május 16-án.
  • Uniper (Németország): „Az Uniper számlát nyitott a Gazprombanknál, és így intézkedett arról, hogy az új fizetési mechanizmusnak megfelelően a szerződés szerinti euróban befizessenek erre a számlára” – mondta Klaus-Dieter Maubach elnök május 18-án.
  • Engie (Franciaország): „Az Engie tárgyalásokat folytatott a Gazprommal Oroszország azon kéréséről, hogy módosítsák az orosz gázellátás fizetési rendszerét. A cégcsoport megtette a szükséges lépéseket, hogy felkészülten teljesítse fizetési kötelezettségeit, amennyiben megfelel az európai szankcióknak” – közölte a társaság május 17-én.
  • Eni (Olaszország): „Az Eni elővigyázatossági intézkedésként megkezdte két számla megnyitását a Gazprombanknál (az egyik euróban, a másik rubelben)” – jelentette be az olasz cég május 17-én.
  • OMV (Ausztria): „Most olyan fizetési folyamatot vezettünk be, amely tiszteletben tartja a szankciókat, amely biztosítja, hogy a gázszállítások időben kiegyenlíthetők” – közölte a társaság május 20-án.
  • ČEZ (Csehország) : „Az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően euróban fizettem. Nem nyilatkozunk a részletekről” – mondta május 20-án a ČEZ szóvivője.
  • MVM (Magyarország): „Mi euróban fizetünk, a Gazprombank átváltja az eurót, és ezt az összeget a Gazprom Exportnak fizetik” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április 11-i sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az MVM leányvállalata, a CEE Energy és a Gazprom között szeptemberben aláírt új gázszerződés már lehetővé teszi a rubelben történő fizetést.
  • SPP (Szlovákia): „Szlovákia az érvényes szerződés értelmében euróban fizette ki az áprilisi számlát (...) azon az EU-álláspont alapján, hogy az ilyen fizetés nem minősül a szankciók megszegésének vagy megkerülésének” – közölte az ország gazdasági minisztériuma május 20-án.
  • Geoplin (Szlovénia): „A Geoplin megállapodott az orosz partnerrel egy olyan fizetési eljárásban, amely összhangban van a szerződéssel és egyben az uniós intézmények intézkedéseivel és ajánlásaival” – mondta Vanja Lombar, a szlovén közszolgálati televízió igazgatója május 20-án.