idezojelek

A rendőröket eltángálták

Azért nem hagy nyugodni: mi lett volna, ha veszítenek a marokkói aranylábú gyerekek?

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A futball-világbajnokság eseményzuhatagának sűrűjében kissé elsikkadt a Belgium válogatottját 2-0-ra legyőző Marokkó szurkolóinak Brüsszelben tartott vasárnapi örömünnepe. A hírügynökségek szűkszavú jelentéseiből mindössze annyi derült ki, hogy a lelkes drukkerek határtalan örömükben felgyújtották a belga főváros néhány kerületét, a megzabolázásukra rájuk küldött rohamrendőrök közül pedig több tucatnyit úgy eltángáltak, mint annak a rendje.

Azért néhány videó így is fölkerült a netre: ezeken önfeledt arabusokat láthatunk, amint borogatják, gyújtogatják a parkoló autókat, válaszul elkeseredett rendőrök vízágyúznak le minden arra járót, legyen az randalírozó marokkói vagy japán katasztrófaturista, esetleg csak egy épp hazafelé igyekvő flamand zöldaktivista. (Elnéztem volna közöttük a vízsugár elől prüszkölve szaladó Guy Verhofstadt fogászt is, ám bánatomra nem volt ott a korzón.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondolom, azért sem lihegte túl az eseményt a helyi sajtó, nehogy a közvélemény leragadjon egy ilyen apró álproblémán, és a történések tematizálása kicsússzon az arra hivatottak kezéből. Igazából nem is volt semmi gond ezzel a kis tüzes-vizes attrakcióval, hiszen egy sikeres, be- és elfogadó, nyitott társadalom, mint a belga, bátran megengedhet magának a saját fővárosában egy szenvedélyes szpartakiádot. Sőt vegyük úgy, arrafelé így ünneplik advent első vasárnapját. Nyilván a szabadság lángjai voltak.
Azért nem hagy nyugodni: mi lett volna, ha veszítenek a marokkói aranylábú gyerekek?

Borítókép: Kiégett autó roncsa a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.