Nemzetközi gazdaság

Vége az eufóriának, ismét aranyáron adják a gázt

Az enyhe október után elkezdtek ürülni az európai tárolók, meg is indultak az árak felfelé.

Az európai gázárak az augusztus végi történelmi csúcsokról egészen október végéig lefelé tartottak, majd 100–120 euró körüli megawattóránként sávban oldalaztak, főként az enyhe időjárásnak köszönhetően. A fűtési szezon is így a szokásosnál később kezdte meg a felhalmozott készletek kiürítését, számos LNG-tanker a tárolók töltöttsége miatt kipakolni sem tudott, sőt olyan is volt, hogy az egyórás szállítású földgáz ára a negatív tartományba került.

Gas,Valve,Pipeline,Europe,Nord,Stream,And,Flag,Eu,3d
Fotó: Shutterstock

A hideg beköszöntével azonban már nem lehetett a fűtés megkezdését tovább halogatni, így elkezdtek csökkeni az európai gáztárolók készletei is, aminek hatására ismét felfelé lódultak az árak. Noha az európai tárolók töltöttségéről szóló információkat közlő AGSI adatai szerint november 29-én még mindig közel 95 százalékon voltak teli a tárolók, 

a holland TTF gáztőzsdén hétfő óta 120 körüli értékről közel 160 euróig nőttek a megawattóránkénti árak, ami persze némileg várható is volt az ideiglenes túlkínálat megszűnésével.

A helyzetet nem segíti az sem, hogy a freeporti LNG-terminál a vártnál később lép ismét üzembe, ahogy az sem, hogy az orosz vezetékes szállításokat kiváltó alternatív források kialakítása azért éveket vehet igénybe. Hosszabb távon azonban az LNG-infrastruktúra fejlődése miatt a földgázra is az olajhoz hasonló, valóban világpiaci ár alakulhat ki a jelenleg jellemző regionális árakat követően.

Hatékony lehet Putyin gázfegyvere

A magas rezsiszámlák több embert ölhetnek meg, mint a háború. A halálozás, az időjárás és az energiaárak közötti történelmi összefüggés sötét jövőképet fest.

 

 

földgáz TTF LNG gázár
Kapcsolódó cikkek