Novak Djokovicsnak Marozsán Fábián lehet a példa

Carlos Alcaraz Roland Garros-negyeddöntős teljesítményéről egy amerikai szakírónak Marozsán Fábián jutott eszébe. A párizsi elődöntőben Novak Djokovics lesz a spanyol világelső ellenfele, aki Marozsánnal ellentétben még nem tudta legyőzni Alcarazt.

2023. 06. 07. 14:11
Novak Djokovics
Párizs, 2023. május 29. A szerb Novak Djokovics az amerikai Aleksandar Kovacevic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. május 29-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsban létrejött az álomelődöntő. A Roland Garros fináléjába jutásért összecsap a szerb legenda, Novak Djokovics és az aktuális világelső, Carlos Alcaraz. A huszonharmadik Grand Slam-győzelmére hajtó Djokovics még nem győzte le a húszéves spanyolt, akinek idén 35-3 a mérlege: csak Cameron Norrie, Jannik Sinner és Marozsán Fábián győzte le.

Marozsán Fábián Carlos Alcaraz ( Novak Djokovics )
Carlos Alcaraz ellen legutóbb Marozsán Fábián nyert, Novak Djokovics lenne a következő a sorban. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Alcaraz a Roland Garros első hetében is jó teljesítményt nyújtott, ám igazán akkor indult be, amikor papíron a nehéz ellenfelek következtek. A negyedik fordulóban hét játékot engedett Lorenzo Musettinek, aki tavaly, a hamburgi ATP 500-as, szintén salakpályás verseny döntőjében legyőzte a spanyolt.

A világelső úgy nyilatkozott, hogy az egyik legjobb meccsét játszotta, majd szinte ugyanezekkel a szavakkal értékelte a negyeddöntőjét is, amelyben teljesen szétszedte a 2021-es Roland Garros-döntős Sztefanosz Cicipasz játékát.

– Minden könnyen ment. Próbálom azokat az ütéseket választani a pályán, amelyek egyszerűek, kényelmesek, amelyeket biztosan megütök – örvendezett Alcaraz a meccs után, amelyen lenyűgözte a teniszvilágot ellenállhatatlan játékával.

S akadt, akinek Alcaraz legutóbbi, három héttel korábbi veresége is eszébe jutott kontrasztként, amikor a top 100-on kívüli Marozsán Fábián győzte le a világelsőt.

„Valahol Marozsán Fábián éppen azt mondja: »Teljesen komolyan beszélek. Utánanézhetsz, ha nem hiszel nekem...«” – írta az amerikai Sports Illustrated szakírója, Jon Wertheim.

A bejegyzés több szempontból is érdekes: egyrészt jelzi, hogy Alcaraz legyőzése után Marozsán olyan presztízst harcolt ki magának a nemzetközi teniszéletben, amely nem tűnik el egyik pillanatról a másikra, másrészt ismét rávilágít arra, hogy mekkora bravúrt volt, amit a magyar teniszező elért Rómában.

Novak Djokovics érdekes tanácsokat kapott

A szakíró bejegyzése alatt az egyik hozzászóló azt valószínűsítette, hogy az Alcaraz elleni elődöntőre készülve Novak Djokovics újra és újra megnézi a felvételeket Marozsán győzelméről. A magyar játékossal ellentétben Djokovics még nem győzte le Alcarazt, igaz, a pénteki elődöntő mindössze a második egymás elleni mérkőzésük lesz: tavaly Madridban, szintén salakon a spanyol kiélezett csatában verte a szerbet.

Cicipasz már korábban is nyilatkozott meghökkentő módon egy-egy vereség után, most is a többségtől eltérő módon látta a meccsét és veresége okait.

– Alcaraz jól játszott, de nem kiemelkedően. Keveset hibázott, és ez elég volt neki. Nem éreztem az adrenalint és a nyomást, nyugodtabb volt a szokásosnál. A meccs előtt aludtam húsz percet, korábban nem csináltam ilyet, és azt hiszem, ezután sem fogok – mondta a görög játékos.

A tanácsok alapján tehát Djokovics jobban jár, ha délutáni szunyókálás helyett is Marozsán Fábián győzelmét nézi vissza.

Borítókép: Novak Djokovicsra nagy rangadó vár Párizsban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.