Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön arról számolt be, hogy

a Gazprom 54 ügyfelének a fele, azaz 27 már nyitott számlát a Gazprombanknál 

– írja a Reuters.

A megrendelőknek rubelben kell fizetnie az orosz gázért. Bulgária és Lengyelország nem vállalta ezt, ezért Oroszország áprilisban náluk már le is állította a gázszállítást.

Így szabadulna az orosz energiafüggőségtől az EU

Az Európai Bizottság szerint 210 milliárd euró beruházás szükséges a következő 5 évben.

452324132 A pedestrian passes a closed OAO Gazprombank bank branch in Moscow, Russia, on Thursday, July 17, 2014. OAO Rosneft, Russia's biggest oil company, natural gas producer OAO Novatek and OAO Gazprombank, the third-largest lender, are among those hit by the penalties, the U.S. Treasury Department said. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Novak a fórumon elmondta, hogy már több nagyvállalat is fizetett az új rendszer alapján az orosz gázért. A következő pár napban pedig látni fogják a végleges listát, hogy ki teljesített határidőre.

Az uniós vállalatok és a Gazprommal kötött szállítási szerződések szinte mindegyike euróban vagy dollárban köttetett eddig.

Szerdán nőtt az orosz gázszállítások mennyisége Európa irányába.

Mario Draghi: A legtöbb gázimportőr már nyitott rubelszámlát a Gazpromnál

Az olasz miniszterelnök tájékoztatása szerint Németország legnagyobb gázimportőre már rubelben fizetett, de nem nevezte meg, hogy melyik cégre gondol.