Már csak péntekig lehet SZÉP-kártyával élelmiszert vásárolni, a kormány nem tervezi a lehetőség meghosszabbítását – tudta meg a VG.

Február 1-től először május, majd július első napjáig vezették be az intézkedést, amely alapján engedélyezték, hogy a boltokban is lehessen SZÉP-kártyával fizetni. A szabályozás alapján az alszámlák közötti átjárhatóság az év végéig megmarad.

Bár a valóban jól jár azzal, hogy a Széchenyi Pihenőkártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni, szó sincs arról, hogy ez egy turizmusellenes lépés lenne

mondta korábban érdeklődésünkre Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A szakember szerint a fő cél az, hogy ne vesszen el – az államra visszaszállva – a SZÉP-kártyákon lévő pénz azok számára sem, akik a koronavírus-járvány idején nem tudnak, vagy nem akarnak étterembe, szállodába menni, illetve egyéb szabadidős programon részt venni, például azért, mert tartanak a vírusfertőzéstől, s annak lehetséges következményeitől. Az MNKSZ főtitkára szerint ennél praktikusabb megoldást az összeg elköltésére nehéz lett volna találni, hiszen élelmiszerre ugyanúgy mindenkinek szüksége van.

20200416 BudapestA CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején.A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A vendéglátás alszámlára az általános szabályok alapján legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ez lenne a plafonérték, ha élelmiszer-áruházban szeretnénk vásárolni.

Az újonnan és a már korábban folyósított összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három SZÉP-kártyás alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlására – de már csak péntekig.

Az idei első negyedévben 84,4 milliárd forint áramlott a vállalkozásokhoz a SZÉP-kártyának köszönhetően, ami az egy évvel ezelőtti 46,6 milliárd forinthoz képest 81 százalékos emelkedést jelent. A legtöbbet a vendéglátóhelyeken költötték a felhasználók. A szálláshelyeken tavaly húsvétkor 107, míg az idén ennek többszörösét, 608 millió forintot költöttek az OTP SZÉP-kártya-birtokosok az OTP pénztárszolgáltató adatai szerint.