Lezárták az Erzsébet hidat – Budaházyért tüntettek + galéria, videók

A rendőrök a gyülekezési jogról szóló törvény megsértése, valamint közlekedési szabálysértés miatt indítanak eljárást.

Juhász Kristóf–Vizvári Soma
2022. 07. 04. 9:28
Forrás: Juhász Kristóf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn reggel 8 óra körül érkezett a bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK), hogy néhányan kocsikkal és egy molinóval keresztbe állva akadályozzák a forgalmat az Erzsébet hídon.

– A rendőrök igazoltatják a csoport tagjait, és a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény rendelkezéseinek megsértése, valamint közlekedési szabálysértés miatt indítanak eljárást. Az intézkedés folyamatban van – olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében.

Kollégánk helyszínen készített fotóiból jól látszik, hogy a hidat lezáró csoport a nemrég elítélt Budaházy György szabadon engedéséért tüntet.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom videót is készített a híd lezárásáról, amelyet közölt a YouTube videómegosztón.

Nem először zárta le az Erzsébet hidat Budaházy Györgyhöz köthető csoport. 2002-ben a baloldal választási győzelme ellen tiltakoztak, mert szerintük megkérdőjelezhető volt a szavazás tisztasága.

A civil összefogással megvalósuló békés demonstrációnknak egyetlen célja van: Kegyelmet követelünk Budaházy Györgynek és 14 társának, akiket a Fővárosi Törvényszék egy égbekiáltó, igazságtalan ítélettel összesen 117 év szabadságvesztéssel sújtott!

 – írták a lezárás szervezői közleményükben.

Mint ismert, Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházra ítélte idén a Hunnia-perben a Fővárosi Törvényszék.

Erzsébet híd foglalás
Fotó: Juhász Kristóf

Ahogy arról beszámoltunk, az ítéleti tényállás szerint Budaházy György a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, amely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartást végző rendőri erőkkel szemben. Az eljáró bíró bizonyítottnak találta a bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmények vádját, az ítéletet is ennek a tükrében súlyozta, illetve szabta ki. Budaházy büntetésébe beleszámítanak az előzetes letartóztatásban töltött évek, ám csak a fennmaradt idő teljes kitöltése után szabadulhat.

Erzsébet híd foglalás

Frissítés: Újra megindult a forgalom az Erzsébet hídon

A BRFK közleménye szerint a forgalom 9 óra után mindkét irányba elindult az Erzsébet hídon.

Borítókép: Tüntetők tartják a kezükben a molinót a lezárt Erzsébet hídon (Fotó: Juhász Kristóf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.