Oroszország szigorította a harc megtagadásáért járó büntetéseket

A bevándorlókra is számítanak a toborzásban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 25. 10:00
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. szeptember 21. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a nemzethez intézett televíziós beszédét nézi egy nõ Moszkvában 2022. szeptember 21-én. Putyin bejelentette, hogy azonnali hatályú részleges mozgósítást rendel el, amelynek értelmében tartalékban lévõ állampolgárokat vonnak hadkötelezettség alá Oroszországban. Szeptember 20-án négy orosz ellenõrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történõ csatlakozásról. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij

A bevándorlókra is számítanak a toborzásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap aláírta az ország büntető törvénykönyvének módosítását, amely tíz év börtönbüntetést is kilátásba helyez azoknak a katonáknak, akik megadják magukat vagy megtagadják a szolgálatot, amelynek során a frontra vihetik őket. A törvénymódosítások hatályba léptek.

A törvénymódosításokra azt követően került sor, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt elrendelte szerdán a tartalékosok részleges mozgósítását, amely az első ilyen döntés a második világháború óta.

Putyin szombaton azt a törvényt is aláírta, amely megkönnyíti a hadseregbe belépő külföldiek számára az orosz állampolgárság megszerzését. Azok a külföldiek, akik legalább egy évig a hadseregben szolgálnak, kérhetik az állampolgárságot anélkül, hogy igazolniuk kellene az orosz területen való ötéves tartózkodást, amit az állampolgársághoz általában feltételül szabnak. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kedden bejelentette, hogy hamarosan toborzóirodát nyitnak egy bevándorlási központban. Kirgizisztán és Üzbegisztán ugyanakkor már korábban felszólította állampolgárait, hogy ne vegyenek részt semmilyen konfliktusban.

A tartalékosok részleges mozgósításának bejelentése Moszkva szerint mintegy háromszázezer embert érint.

Valerij Fagyejev, a Kreml emberi jogi tanácsának vezetője bejelentette, hogy levélben kérte meg Szergej Sojgu védelmi minisztert a mozgósítással kapcsolatos problémák megoldására, egyebek között a hadkiegészítő bizottságok kíméletlen eljárásának megállítására.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a logisztikáért felelős miniszterhelyettest, Dmitrij Bulgakov hadseregtábornokot leváltották, és más posztra helyezték át, a helyére pedig Mihail Mizsincev vezérezredes került.

A Mongóliával határos oroszországi Burjátföld kormányzója pénteken elismerte, hogy egyesek tévesen kaptak behívót, és azt mondta: azokat, akik nem szolgáltak a hadseregben vagy akiknek egészségi mentességük van, nem sorozzák be.

Cahiagín Elbegdordzs, a Mongol Világszövetség vezetője, Mongólia korábbi elnöke szombaton megígérte, hogy befogadják a sorozás elől menekülőket, és felszólította Putyint, hogy állítsa le a háborút.
 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a nemzethez intézett televíziós beszédét nézi egy nő Moszkvában 2022. szeptember 21-én. Putyin bejelentette, hogy azonnali hatályú részleges mozgósítást rendel el, amelynek értelmében tartalékban levő állampolgárokat vonnak hadkötelezettség alá Oroszországban. Szeptember 20-án négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.