Magyar gazdaság

Drasztikusan csökkent a hazai gázfogyasztás

Nem csak az enyhe időjárás áll a mérséklődő fogyasztás hátterében, nőtt a magyar termelés is.

Az európai földgázkészletek felhalmozását támogatta az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése egyaránt, míg a tárolók telítődése az európai földgázárak csökkenéséhez vezetett, amit az is támogatott, hogy az ázsiai LNG-kereslet továbbra sem kapott erőre, így a szabad LNG-forrásokért a fennmaradó piaci szűkösség ellenére sem folyt kiélezett árverseny. A hazai fogyasztás pedig októberben 41 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán közzétett, októberi földgázpiaci jelentéséből.

Economic crisis and despair in cold houses. Control thermostat temperature on radiator Unrecognizable woman hands in gray sweater touching and setting radiator thermostat regulator
Fotó: Olga Rolenko / Getty Images

Mint írják, október során a 2022. november havi termékár holland TTF gáztőzsdén megawattóránként 195,23 euróról 123,35 euróra csökkent és 

a kedvező hatások eredményeként a határidős árak is mérséklődtek, jóllehet, azok továbbra is piaci szűkösséget jeleznek.

A jelentésből kiderül, hogy októberben az európai infrastruktúra fejlődése is folytatódott, bővült a holland LNG-kapacitás, október 1-jén pedig átadták a Balti vezetéket, ami Norvégiából Lengyelországba szállít gázt, és a hónap elejétől a francia–német fizikai földgázszállítás is lehetővé vált.

Ennek ellenére az októberi 294 terawattóra európai 19 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és havi alapon is csökkent 3 százalékkal. Az orosz szállítások 80 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól és 13 százalékkal a szeptemberitől. A szállítások volumene a Török Áramlaton is csökkent, szeptemberhez képest 16 százalékkal. Noha 

az Európába érkező LNG mennyisége is bővült éves szinten 59 százalékkal, ez nem pótolta maradéktalanul a kieső orosz szállításokat.

Magyarországon októberben 5,8 terawattóra gázt használtak fel, ami 41 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, aminek csak a felét magyarázza a kedvezőbb időjárás, hiszen a hőmérséklettel korrigált adatok is 23 százalékos visszaesésről tanúskodnak. Mindennek köszönhetően októberben a magyar készletek 8,2 terawattórával 58 terawattórára nőttek, kitöltve a tárolói kapacitás 85,6 százalékát.

A magyarországi termelés 7 százalékkal volt magasabb októberben a tavalyinál és 5 százalékkal a szeptemberinél, elérve az 1,21 terawattórát. Októberben a magyar import Oroszország felől a szeptemberi napi 216,51 gigawattóráról 184,4 gigawattórára csökkent, miközben Szlovákia felől napi több mint 50 gigawattórával bővült. Ausztria felől szintén jelentősen több gáz érkezett Magyarországra októberben, mint szeptemberben, a napi 76 gigawattórás értéket októberben napi 132,52 gigawattóra követte.

 

orosz gáz földgáz gázszállítás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek