Kiderült, melyik a világ leggyilkosabb hegye, és ez nem a Mount Everest

Könnyű lenne azt gondolni, hogy minél magasabb a csúcs, annál nagyobb a veszély.

Magyar nemzet
Forrás: Ripost2023. 06. 02. 12:32
Mount Everest Himalaya Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halálzónában – nyolcezer méteres tengerszint feletti magasságban – extrém megterhelésnek van kitéve a szervezet. Olyannyira, hogy tulajdonképpen minden egyes megtett méter, minden lépés külön küzdelem. Bár könnyű lenne azt a következtetést levonni, hogy minél magasabb a csúcs, annál nagyobb veszélybe kerül a hegymászó, így teljesen logikusnak tűnne a köbvetkeztetés, hogy a Mount Everest a világ legveszélyesebb hegye, azonban ez nem fedi a valóságot. 

A Ripost beszámolója szerint ugyanis az 1990-től 2021-ig vizsgált adatok szerint 

a halálozási arányt a 8091 méter magas Annapurna vezeti,

 amelynek a magassága jócskán elmarad a 8848 méter magas Everesttől, mégis, itt vesztették életüket a legtöbben. Összesen 244 expedíción 72 haláleset történt, ami 29,5 százalékos halálozási arányt jelent, ami azt jelenti, hogy tíz hegymászóból csupán hét tér vissza erről a hegyről.

A második leghalálosabb hegy a a 8586 méter magas Kancsendzönga. Erőss Zsolt és Kiss Péter mászók is itt vesztették életüket. Itt 175 expedíció 29,1 százaléka végződött tragédiával.

A K2-n, azaz a világ második legmagasabb hegyén – ez egy 8611 méteres csúcs – összesen 367 expedíció indult a mért időszakban, 22,9 százalékuk vezetett halálozáshoz.

A Mount Everstre 2021 tavaszáig pontosan 2191 expedíció indult, itt  14,1 százalékos a halálozási arány. Megjegyzik, hogy az utóbbi időben – 2019-ben és idén is – rengeteg haláleset történt, amelynek hátterében nemcsak az extrém időjárás áll, de a minden korábbinál nagyobb számban kiadott mászási engedélyek is.

 

Borítókép: A Mount Everest (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.