„Sebastian Vettel pályafutása lényegében befejeződött”

Marc Surer úgy vélekedik, Sebastian Vettel Formula–1-es pályafutása lényegében véget ért. Az egykori pilóta szerint a négyszeres világbajnok német a szerződése lejártával, azaz az év végén otthagyja az Aston Martint, és topcsapatnál ezek után már nem kap lehetőséget.

Magyar Nemzet
2022. 05. 17. 16:59
F1 Grand Prix of Miami
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: Sebastian Vettel of Germany and Aston Martin F1 Team walks in the Paddock prior to the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Vettel az Aston Martinnal kötött szerződése az idény végén jár le. Mike Krack csapatfőnök világossá tette, szeretné, ha a tapasztalt pilóta jövőre is az istállónál maradna, ugyanakkor a négyszeres világbajnok még bizonytalan a folytatásban, annak függvényében dönt majd, mennyire lesz versenyképes az Aston Martin a szezon további részében.

Ilyen szempontból egyelőre nem áll jó a csapat szénája. Vettel az első két futamot koronavírus-fertőzés miatt kihagyta, az azóta megrendezett három nagydíjon pedig csak egy alkalommal végzett pontszerző helyen.

 

– Nem tudom még, hogy mi lesz – válaszolta a közelmúltban a német vb-győztes, amikor a terveiről kérdezték. – Nincs ebben semmi titkolnivaló. Minden azon múlik majd, mit hoz az idény hátralévő része. 

Most csak a jelenre koncentrálok, vagyis arra a hegyre, ami előttünk tornyosul. Megpróbáljuk megmászni, de ez nem fog egy nap, esetleg egy hónap alatt sikerülni. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom megmászni a hegyet, és ez meghatározza majd a következő három-négy évemet is, ezért nagyon fontosnak érzem, hogy most csak ezzel foglalkozzak. Egyszer pedig eljön mindannyiunk számára az a nap, amikor ez a fejezet lezárul, és egy másik veszi kezdetét – bármiről is szóljon majd.

A nyolcvanas években a Formula–1-ben versenyzett Marc Surer úgy véli, az eredmények fényében a német pilótát nem tudja majd meggyőzni a maradásról az Aston Martin.

– A dolgok jelen állása szerint nem úgy tűnik, hogy az Aston Martin világbajnok lehet. Szóval mit kellene tennie Vettelnek? Maradnia? Szerintem kitölti a szerződését, aztán búcsút mond az egésznek – vélekedett a hetvenéves Surer.

Az Arrows egykori versenyzője szerint topcsapat már nem igazolná le a 34 éves Vettelt. – A Ferraritól elment, az Aston Martinnál lehetőséget kapott, de nem mennek jól a dolgai. Általában legyőzi Strollt (Vettel csapattársa – a szerk.), miközben Sergio Péreznek ez mindig nehezen ment. Szóval ezt a szintet még tartja Vettel. 

De ez az egész szerintem már inkább a motiváltságról szó. Ha egy négyszeres világbajnok tudja, hogy csak a tizedik helyért harcolhat, vajon elég motivált lehet ahhoz, hogy mindent beleadjon? Nem vagyok benne biztos – magyarázta Surer.

A svájci ugyanakkor meg is dicsérte Vettelt, aki koronavírus-fertőzése után belevetette magát a munkába.

– Azon dolgozik, hogy a csapat előrelépjen, és láthattuk már néhány jelét a fejlődésnek. Szóval ő elvégzi a munkáját. Bedobhatta volna a törölközőt, és a csapatán kívül senki sem hibáztatta volna érte.

 

Borítókép: Sebastian Vettel Miamiban (Fotó: Getty Images /AFP/Jared C. Tilton)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.