Megszólalt a NATO a gázszivárgásról

Sürgős vizsgálatot kezdeményeznek a szabotázsakcióra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 29. 13:45
STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2022. június 16. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár beszédet mond a NATO kétnapos brüsszeli védelmi miniszteri ülésének második napi tanácskozásán a védelmi szövetségi brüsszeli székházában 2022. június 16-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet

Sürgős vizsgálatot kezdeményeznek a szabotázsakcióra.

A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni – szögezte le az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) az Északi Áramlat 1 és 2 csővezetéken keletkezett károkkal kapcsolatban csütörtökön kiadott közleményében.

A brüsszeli központú szövetség közleményében aggodalomra okot adónak nevezte a Balti-tenger nemzetközi vizein két orosz gázvezetéken keletkezett károkat, különösen amiatt – mint írták –, hogy a rendelkezésre álló információk szerint:

 e károk „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázsakciók” eredményei.

A gázömlés veszélyes a hajózásra, és jelentős környezeti károkat okoz. A NATO ezért támogatja a kár eredetének megállapítására irányuló vizsgálatokat – írták. Közölték továbbá:

A tagországok elkötelezik magukat amellett, hogy felkészülnek az állami és nem állami agresszoroknak az energia- és egyéb ágazatok elleni hibrid taktikai fenyegetéseire. A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni

– írta közleményében az észak-atlanti szervezet.

A Balti-tengeren hétfőn jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgásokat, amelyekről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Az orosz külügyminisztérium is megszólalt az ügyben.

 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.