Már csak Magyarországra érkezik orosz gáz az Unióban

2022. szeptember 29. 21:06

És ez nagy valószínűséggel minimum az év végéig így is marad.

2022. szeptember 29. 21:06
null

Az Északi Áramlat felrobbanásának (erről bővebben itt olvashat) egyik következménye, hogy még nehezebb lesz Európa számára a tél, amelynek mentén a háború is az eszkaláció irányába halad.

Így állnak a gázszállítások Európában

Másik következmény is van azonban: a sokáig épített Északi Áramlat leállásával (amely idén már szinte biztos, hogy nem fog üzemelni) ugyanis

az Európai Unióban kizárólag Magyarországra érkezik még orosz gáz.

Erre a Forbes hívta fel a figyelmet.

Az orosz vezetékekről

Ha számba vesszük az Európába irányuló orosz vezetékeket, kiderül:

az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 megsérült,

noha utóbbi igazából a háború kitörése miatt meg sem nyílt (a két vezeték kapacitása összesen több mint 100 milliárd köbméter évente).

Közben a Jamal-Európa (33 milliárd köbméteres kapacitással) a tavaszi lengyel-orosz elszámolási vita miatt áll, s hasonló a helyzet a klasszikus szovjet gázvezetékekkel, mint a Szojuz vagy a Testvériség, amin a Gazprom és a Naftohaz hasonló vitái miatt nem áramlik a gáz.

A Török Áramlat pedig a maga 31 milliárd köbméterével szállít már csak Oroszország felől: érdekesség, hogy az Szerbián keresztül Magyarországon át lép be az EU-ba, így kap hazánk egyedüliként orosz gázt továbbra is a tagállamok közül.

Nyitókép: MTI/EPA/Kerim Okten

Kapcsolódó cikkek

Összesen 500 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roszgony
2022. szeptember 30. 07:40
Akkor ezt mi fogjuk felrobbantani? Fogadom ,hogy vannak rengeteg hülyék a világban akik el is hinnék! Sőt még kis hazánkban is.
bagira
2022. szeptember 30. 06:12
Nyugat kárt okozó kirekesztő rasszista , oroszokat a nyugati üzletből kizárják remélik csődbe üldözik , hátha sikerülne a keleti blokk energiára a kezét rátenni . Megismétlődjön az 1989 szovjet összeomlás , hogy ismét nyugati segélycsomagokon éljen .
lendvaiildiko
2022. szeptember 30. 06:04
A 21. század nukleáris fegyvereinek alkalmazásában és a energia rendszer megsemmísítésében közös, akár milliók pusztulnak el. Az előbbi talán gyorsabban végez sokunkkal, az utóbbi viszont lassan, kínokkal teli életet hoz. A robbantás most egy kontinenst vágott haza.
bagira
2022. szeptember 30. 06:02
Most hol vannak a tudálékos zöld klímabuzik nem aggódnak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik