Demonstrációt tartanak a tanárokért

A tanárok mellett a szülők is tartottak akciókat, szolidaritást vállalva a pedagógusokkal.

Forrás: Mandiner.hu2022. 10. 05. 9:36
null
A képek az Attila úton készültek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napra országos sztrájkot, élőláncos demonstrációt, flashmobot, délután hídfoglalást és este koncerttel egybekötött tüntetést szerveztek a Kossuth térre, írja a Telex cikke alapján a Mandiner.

Hozzátették: országos pedagógussztrájkot tartanak, amit eredetileg a két szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete együtt szervezett. Az utóbbi végül visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre.

Sztrájk és polgári engedetlenség

A PDSZ azt javasolta, hogy mindenhol az országban legyen egységes sztrájk, amihez sok iskola csatlakozott. A PDSZ országos választmányi tagja a portálnak azt írta: náluk eddig 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását.

A részvétel állítólag megközelítheti a tavaszi országos sztrájkot, amelyen körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt. 

Várhatóan több tanár nem egész nap fog sztrájkolni, hanem a polgári engedetlenséget választja és részt vesz más akciókban. 

A tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

Országos demonstrációk

A tanárok mellett a szülők is terveztek mára akciókat, így szeretnének szolidaritást vállalni a pedagógusokkal. 

A következő demonstrációkat tartották eddig: Budapesten reggel 7–7.20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveztek élőláncot szülők, diákok közösen. 

A Facebookon azt írják: „Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában, hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért.”   

Csepelen „Nincs tanár, nincs jövő!” címmel szerveztek szolidaritás a tanárok mellett, a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni – írják.

Hasonló megmozdulás lesz Szegeden is, ahol a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, a szervezők azt írják: a cél az, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.    

Budapesten reggel az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanári karának jelentős része, támogató szülők és diákok vettek részt egy közös eseményen. 

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7.45-kor kezdődött egy élőlánc, amiben szülők, diákok, tanárok vesznek részt. A terv az, hogy mindenki visz egy vödröt otthonról, ezekkel állják körbe az iskolát fekete ruhában.

A vödörrel azt szeretnék kifejezni, hogy az iskola számos terme, folyosója, mellékhelyisége, tanárija évek óta beázik. 8.30-tól egy performanszot terveztek.    

Budapesten egészen a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig tartottak élőláncot a demonstrálók 7.45–9 között.

Emellett a portál úgy tudja, a Madách téren is tartottak egy flashmobot reggel 9 órától. Veszprémben pedig egész nap helyi megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Tervben van még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is.

Délután három óra körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál, többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen. A szakszervezetek sztrájkot támogató petícióját több mint hetvenezren írták alá – olvasható a Mandiner.hu cikkében.

Hídfoglalás és koncert

Délután ötre a diákok szerveztek hídfoglalást a Margit-hídon. Az eseménynek 18.50-kor lesz vége, az a résztvevők a tervek szerint együtt vonulnak át a Kossuth térre.

A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért.

A koncerten olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek lesznek, akik szívükön viselik a pedagógusok és diákok közös jövőjét. Bár az esemény ingyenes, a befolyt adományokból pótolnák többek között a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok kieső bérét. 

Eközben Szegeden, a Széchenyi téren is lesz este 6-tól demonstráció, ahol a résztvevők együtt szeretnének kiállni a minőségi oktatásért és a pedagógusok megbecsültségéért, – írja a Telex cikke alapján a Mandiner.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Élőlánc Budapesten (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.