Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóra Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-es erősséget is elérte. Törökországban a helyi katasztrófavédelem (AFAD) legfrissebb összesítése szerint legalább 1651 halálos áldozatuk és legalább 11 159 sérültjük van a hajnali földrengéseknek. Fuat Oktay török alelnök közlése szerint 3471 épület omlott össze. A meggyengült épületszerkezetek miatt felszólították az embereket, hogy a szabadban töltsék az éjszakát.  

Rescue workers and volunteers search for survivors in the rubble of a collasped building, in Sanliurfa, Turkey, on February 6, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's south-east. - The combined death toll has risen to over 2,300 for Turkey and Syria after the region's strongest quake in nearly a century. Turkey's emergency services said at least 1,121 people died in the earthquake, with another 783 confirmed fatalities in Syria.
Fotó: Remi Banet / AFP

A két országban együttesen jelenleg több mint 2600 halottról és több mint 13 ezer sérültről érkezett hír. 

A földrengést még Grönlandon is érzékelték. Összeomlott Gaziantep ókori vára.

Magyarország segít

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel megkezdődött a háromnapos kormányülés, az első téma a hajnali földrengés volt. A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak. E célból a kabinet haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a török hatóságokkal. 

A kormányülés előtt a miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és a török népnek, és kinyilvánította, hogy imádkozunk az áldozatok családjaiért. Több mentőcsapat is elindult már a természeti katasztrófa sújtotta területekre segítséget nyújtani, a magyar Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata este indult el Törökországba.  

Szíria nemzetközi segítséget kér

Szíria a nemzetközi közösség segítségét kérte a török–szíriai határtérséget sújtó földrengések miatt. „Szíria segítséget kér az ENSZ-tagországoktól, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságától (ICRC) és más humanitárius szervezetektől a földrengés okozta károk enyhítésére” – közölte a damaszkuszi külügyminisztérium. Fejszál Mekdad külügyminiszter a fővárosban működő segélyszervezetek képviselőivel tartott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy hazája minden szükséges támogatást megad a nemzetközi szervezeteknek ahhoz, humanitárius segélyt nyújtsanak az ország lakosságának. 

Az Al-Watan szíriai kormánypárti napilap hivatalos forrásra hivatkozva cáfolta, hogy Damaszkusz segítséget kért volna Izraeltől a földrengés okozta károk enyhítésére. Izrael korábban arról számolt be, hogy Szíria diplomáciai csatornákon keresztül felkérte a földrengés utáni segítségnyújtásra, és jelezte, hogy kész teljesíteni a kérést, ami az ellenséges viszonyra való tekintettel ritka együttműködésnek számítana a szomszédos országok között. 

A rescuer reacts as he carries a body found in the rubble in Adana on February 6, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck the country's south-east. - The combined death toll has risen to over 1,900 for Turkey and Syria after the region's strongest quake in nearly a century on February 6, 2023. Turkey's emergency services said at least 1,121 people died in the 7.8-magnitude earthquake, with another 783 confirmed fatalities in Syria, putting that toll at 1,904.
Fotó: Can Erok / AFP

Az Egyesült Államok további két mentőegységet küld Törökországba, hogy segítse a földrengés utáni kutató-mentő munkát – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora. John Kirby egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik Törökországgal, a természeti katasztrófát követően magas rangú amerikai tisztségviselők azonnal felvették a kapcsolatot török partnereikkel, hogy a segítségnyújtás formáiról egyeztessenek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elnök felhatalmazást adott minden támogatás azonnali megadására.

Az Akkuyu Atomerőmű építési területén is érezhető volt a hatalmas földrengés, de a szakemberek megállapításai szerint az épületszerkezetekben nem keletkeztek károk. 

Az építés és a szerelés folytatódik a technológiát szállító és a kivitelező orosz Roszatom közleménye szerint. 

Sírva kért segítséget a futballsztár 

A földrengés miatt a romok alatt rekedt Christian Atsu, hatvanötszörös ghánai válogatott labdarúgó. 

A játékos korábban az angol Premier League-ben a Newcastle Unitedet erősítette, jelenleg a török Hatayspor játékosa. A hírek szerint a csapat sportigazgatója is a törmelék alatt lehet. 

A Hatayspor menedzsere a török válogatott korábbi legendás kapusa, Volkan Demirel videóüzenetében sírva kért segítséget Törökországnak. A Törökországot sújtó földrengés megrongálta az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Gaziantep várát. Az okozott kár felmérése még zajlik az ügyet ismerő forrás szerint.