2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Szánthó Miklós: Engedtessék meg, hogy mi ebből ne kérjünk idehaza

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatójának Facebook bejegyzése annak kapcsán, hogy Nelson Piquet-t, a Forma-1 korábbi háromszoros világbajnokát egy brazil bíróság 342 millió forintnyi bírság megfizetésére kötelezte, mert a taláros testület szerint rasszista és homofób kijelentéseket tett.

  • Szánthó Miklós: Engedtessék meg, hogy mi ebből ne kérjünk idehaza

Nelson Piquet-t, a Forma-1 korábbi háromszoros világbajnokát egy brazil bíróság 342 millió forintnyi bírság megfizetésére kötelezte. A döntés értelmében a befizetendő pénzt „a faji egyenlőség előmozdítására és az ’LMBTQIA+’ közösség diszkriminációja elleni küzdelemre kell fordítani." Ugyanis a zord bírák szerint Piquet rasszista és homofób megnyilvánulásokat tett, mely „kollektív erkölcsi károkozás". Nos, az összeg picit magasnak tűnik. Még akkor is, ha a baloldali vezetésű országokban intézményi szinten preferált identitáscsoportok önbecsülését első blikkre valóban sértőnek tűnő szavakról van szó. Ám ha alaposabban megnézzük, akkor a sértés ténye nehezen azonosítható. Nagyon úgy tűnik, hogy az egyik esetben a „bűntett” csak a bírók progresszív szemüvegén keresztül látszik, míg a másik esetben a taláros testület a „gondolatbűnözés" tényállására kénytelen támaszkodni. A büntetés gigantikussága a woke és polkorrektség regisztrált élettársi kapcsolatából kinövő biciklitúltolások szimbolikus, de nem elszigetelt esete.

A történet kerekségéhez hozzátartozik, hogy Nelson Piquet-t sohasem a finom modoráért szerették hívei, így nem minden esetben engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy szó szerint idézzük egyes kommentárjait – azok (kb. mint a mindig jófejkedőnek beállított Michael O'Leary Ryanair-vezér esetében) ritkábban tűrik a nyomdafestéket. Azonban a szóban forgó, első, eljárás alá vont megnyilvánulásában az egykori autóversenyző egy ütközést elemezve azt találta mondani, hogy a „neguinho” szándékosan ment neki Max Verstappennek (aki Piquet lányának pasija), ezáltal súlyos karambolt okozva. Az inkriminált „neguinho” nem más, mint Lewis Hamilton – akit mi igencsak jól ismerünk, nem csupán a BLM-es térdepléseiről, de a magyar gyermekvédelmi törvény elleni hangos és tudatlan kirohanásairól. Nos, ha megnézzük a „neguinho” portugál kifejezés eredetét – mint tették azt a sasszemű bírák –, akkor azt fogjuk találni, hogy az „kis négert" jelent. Ami alapján a bírók azonnal meg is állapították a „rasszizmus” igen súlyos bűnét, talán némileg elhamarkodva. Ugyanis ha megkapargatták volna – például az interneten igen népszerű Urban Dictionary weboldalán – a szó jelenlegi használatát a brazíliai portugálban, megtudhatták volna, hogy bőrszíntől teljesen függetlenül mindenki használja mindenki másra, kimondottan közvetlen, hétköznapi stílusban, mindenféle sértő szándék nélkül. Magyarban a helyes fordítása valószínűleg „fickó” vagy „arc” lenne. Vajon a tisztelt bírák miért gondolták, hogy Brazíliában mindenki a szleng valódi értelmében használja ezt a szót, és csak Piquet a rasszista? Vagy ezt sugallták az "emberi jogi szervezetek", melyek beperelték Piquet-t? (Ne is kérdezzék, igen, Open Society-lerakatok).

A másik "(gondolat-)bűncselekmény" kapcsán még 'piqánsabb' kép rajzolódik ki. Ez esetben a 70 éves volt világbajnok arról értekezett, hogy a gyenge képességű (ő nem pont így fogalmazott...) Nico Rosberg hogyan győzhette le Lewis Hamiltont. Citált véleménye szerint közrejátszott ebben az a tény, hogy utóbbi homoszexuális. Ez egyrészt nem így van, másrészt Piquet azért ennél durvábban fogalmazott. Azonban ennyi az állítás lényege: „Hamilton homoszexuális”. Azt a logikai levezetést viszont, hogy ok-okozati összefüggés van Hamilton homoszexualitása és gyenge teljesítménye között (amúgy egyik sem igaz), már nem Piquet végezte el az "értekezésében", hanem a tisztelt bíróság képzelte oda, egyféle rosszindulatú logikai társításként. Mármint azt vélelmezték, hogy a vádlott nyilván homofób, tehát biztos így értette. Szerintük csúnyákat gondolt – ezért kiszabtak rá egy 342 millió forintos büntetést. Élek a gyanúperrel: ha a legutóbbi elnökválasztás idején Nelson Piquet nem Jair Bolsonaro-t támogatta volna olyan nagy elánnal, mint tette, hanem a balos Lulát, nem fogott volna ilyen vastagon a progresszív bíróság ceruzája, és az orwelli gondolatbűnöket sem vizionáltak volna oda, ahol egyébként nincsenek.

A teljes bejegyzés: 

Borítókép: Nelson Piquet (Reuters)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!