Nagy fordulat jön a Netflixnél, mert valaki rájött arra, amit a többi streamingszolgáltató már tud

Ez a változás a felhasználókat ugyanannyira érinti, mint a vállalat munkavállalóit.

Magyar Nemzet
Forrás: VG, Bloomberg2023. 04. 01. 6:00
Ufa,,Russia,-,October,7,,2020:,Table,With,Popcorn,And, Netflix, illusztráció
1828714433 Fotó: xalien
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átszervezik a Netflix filmgyártó részlegét, ami azt jelenti, hogy kevesebb, de jobb minőségű projektre fog összpontosítani – írja a Bloomberg cikke alapján a Világgazdaság

Az elképzelés tehát jelenleg az, hogy a vállalat egyesíti a kis és közepes méretű filmgyártó egységeit, amelyek korábban viszonylagos autonómiával működhettek, ami azt jelenti, hogy ezen részlegek vezetői gyakran anélkül egyezhettek bele egy film elkészítésébe, hogy a felettesükkel egyeztettek volna.

Ezek egy része egyébként eljutott az Oscar-gáláig is, így a „Nyugaton a helyzet változatlan” vagy például az óriási nézettséget generált „Az üveghagyma”, a helyzet általánosságban véve azonban nem így alakul, hanem adott film sokszor kevés felhajtással és elég sűrűn megtérülés nélkül tűnik el a Netflix katalógusában.

Ennek következménye az új terv, amelynek lényege, hogy Scott Stuber, a filmgyártási részleg vezetője visszafogná a termelést, hogy inkább a minőségre koncentráljanak a filmgyártásnál. 

Beszámolnak arról is, hogy mi okozta a filmdömpinget a vállalatnál. A Netflix ugyanis tudta, hogy más stúdiók nem fognak majd annyi címet adni licencbe, mivel a legtöbben saját streamingszolgáltatásokat indítottak. Ez azt eredményezte, hogy a piac túltelítődött, miközben a cég nem akart lemaradni a konkurencia mögött, ezért hozta létre ezeket a relatíve autonóm részlegeket, s noha ezáltal stabilan és folyamatosan ellátták az előfizetőket, mindez feltehetően a minőség rovására ment. 

Időközben persze változott a világ is, a nemzetközi gazdaság és a szektor problémái, valamint a streamingpiac zsugorodása miatt a Netflix kénytelen volt karcsúsítani, ami létszámleépítéssel, illetve a vállalat két legtapasztaltabb vezetőjének a távozásával jár. Lisa Nishimura, aki a kisebb költségvetésű filmekért felelt, és Ian Brickle, aki a filmes csoport alelnöke volt, 15, illetve 10 év után hagyja ott a céget.

A lap megjegyzi, ezúttal valószínűleg nem kell akkora leépítéssel számolni, mint amilyet 2022-ben hajtottak végre, amikor több száz embertől váltak meg, hogy csökkentsék a költségeket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.