Washington Zelenszkij orrára koppintott

A hét elején lezajló belgorodi ütközet új fejezetet nyithat az orosz–ukrán háborúban. Szakértők szerint ez az első olyan alkalom, amikor Ukrajnával szövetséges erők határon átívelő offenzívát indítottak orosz célpontok ellen. A moszkvai katonai tárca közleménye szerint az orosz hadsereg likvidálta a belgorodi régióba betört ukrán nacionalistákat, de a helyzet továbbra is feszült. Lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője nyilatkozott arról, hogy vajon az Egyesült Államok kezdi-e elveszíteni Kijev feletti irányítását.

Erdélyi Ákos
2023. 05. 27. 5:52
null
JAPAN-G7-SUMMIT Fotó: SUSAN WALSH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésünkre, hogy a belgorodi csata egyértelműen jelzi-e, hogy már nem az Egyesült Államok irányítja Volodimir Zelenszkijt, és az ukrán elnök önjáróvá vált-e, az Alapjogokért Központ geopolitikai szekértője azt válaszolta,

Belgorod egy pszichológiai hadművelet volt, amely Bahmut elvesztéséről volt hivatott elterelni – elsősorban az ukrán és az orosz – közvélemény figyelmét, és ezt a funkcióját el is látta. 

Véleménye szerint mindez rávilágított arra, hogy az ukrán katonai vezérkar nem érez teljes elkötelezettséget a politikai vezetés azon ígérete mellett, hogy a rendelkezésükre bocsátott nyugati haditechnikát nem alkalmazzák Oroszország nemzetközileg elismert határain belül, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 

ez a sajnálatos eszkaláció – mely pusztán kommunikációs hatást kívánt elérni – ismét távolabb visz a békétől. Pedig Ukrajna is óriási veszteségeket szenvedett, gazdasága súlyosan megsínylette a konfliktust, és elemi érdeke lenne legalább a fegyverszünet.

Koskovics Zoltán szerint sajnálatos, hogy a háborúpárti nemzetközi közvélemény – ideértve a magyar baloldali sajtót is – mennyire megünnepelte „Belgorod meghódítását”.

– Nem vitatható az az állítás, hogy az Egyesült Államok hathatós támogatása nélkül Ukrajna képtelen lenne folytatni a harcot, és ennek megfelelően nem elképzelhető, hogy az országot olyan személyek irányítsák, akiknek komoly vitája lenne az USA-val – fogalmazott az elemző, majd hozzátette, hogy 

Az elmúlt időszakban az amerikai sajtóban megjelent, Zelenszkij elnökre nézve kellemetlen kiszivárogtatások arra engednek következtetni, hogy a Biden-adminisztráció így próbál neki üzenni: jobban figyelembe kell vennie Washington prioritásait. Gondolok itt a Washington Postban megjelent értesülésre, mely szerint az ukrán elnök felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket, illetve a New York Timesban napvilágot látott legfrissebb információra, mely szerint a Kreml elleni dróntámadásért, Kijev tagadása ellenére, valóban az ukránok a felelősek.

Ennek ellenére, mint ahogyan azt az elemző elmondta, az USA jelezte európai szövetségeseinek, hogy amennyiben átadják saját F–16-osaikat Kijevnek, úgy Washington ez ellen nem emel kifogást. – Az amerikai vadászgépek körül kialakult kommunikációs cirkusz véleménye szerint leginkább a modern nyugati tankok miatt lezajlott színjátékra emlékeztet, ugyanakkor azt, hogy az ukránok kaphatnak-e az amerikai harci repülőkből, végső soron az döntheti el, hogy mennyire hatékonyan használják fel azokat a Leopard tankokat, illetve más nyugati páncélozott járműveket, amelyekhez már hozzájutottak, tette hozzá.

Vagyis: a jelenlegi ukrán offenzíva sikerén áll vagy bukik az F–16-osok sorsa

– fogalmazott a szakértő. 

Kérdésünk kapcsán, hogy valóban hónapok kérdése-e, hogy az F–16-os gépek csatasorba álljanak, az Alapjogokért Központ elemzője elmondta, hogy az ukrán pilóták nyugati gépekre történő átképzése hosszabb időt vesz igénybe. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy Ukrajna – veszteségei okán – nem bővelkedik orosz típusú repülőkre már kiképzett pilótákban, így lehet, hogy lesznek olyanok, akik szinte a semmiről kezdik. Ugyanakkor szerinte nem vehető biztosra, hogy a kiképzés csak most fog kezdődni. Példaként megemlítette Rishi Sunak brit miniszterelnök télen tett bejelentetését, miszerint a brit légierő megkezdi az ukránok kiképzését, majd hozzátette, hogy ez a folyamat – a közvélemény szemei elől elrejtve – akár már azóta tarthat. Ahhoz, hogy az ukránok egyáltalán hozzájussanak ezekhez a gépekhez, előbb demonstrálniuk kell, hogy a már megkapott páncélosokat hatékonyan tudják felhasználni – hívta fel a figyelmet. 

A szakértő szerint indokolatlan az az aggodalom, miszerint az  F–16-os gépek tízmillió dollárt is meghaladó ára összességében már túl nagy tétel volna Amerika apadó háborús költségvetésének, többek közt azért is, mert az F–16-os flották elavultak, és nem teljesen világos, hogy mi legyen a sorsuk. Kiemelte, hogy az első ilyen repülőgép majdnem pontosan fél évszázaddal ezelőtt szállt fel, épp ezért a típus nagyon is megérett a cserére. Ez, mint mondta, minden tulajdonosa számára megkönnyítheti azt a döntést, hogy átadja őket Ukrajna részére, ugyanakkor megkérdőjelezi ennek a lépésnek a hasznosságát is. 

Komoly kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy mire juthat az F–16-os az orosz légvédelemmel szemben. A Szíria elleni amerikai bombázások idején alig vetették be a gépet, vélhetően tartva attól, hogy az arab állam orosz légvédelme számára könnyű prédát jelentettek volna

– jelentette ki lapunknak Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel (Fotó: Susan Walsh/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.