Az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint csődben van Ukrajna, miután a héten az ország hitelezői 20 milliárd dollárnyi kapcsán állapodtak meg a törlesztések kétéves befagyasztásáról, ami Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint 6 milliárd dollárt spórol az országnak – számolt be a szervezetek pénteki döntéséről a Reuters.

Az S&P az ukrán adósbesorolást a korábbi CC/C-ről SD/SD-re, vagyis szelektív csődre rontotta, miután a hitelek restrukturálásával kapcsolatban megjelent feltételek a cég kritériuma szerint kimerítik a csőd fogalmát.

Stock,Market,Indexes
Fotó: Shutterstock

A Fitch osztályzata C-ről RD-re, vagyis korlátozott csődre romlott, miután a törlesztések halasztása a Fitch szerint is csődnek számít.

Az S&P nem csupán a devizaadósság kapcsán rontotta az ukrán kilátásokat, de az ország saját valutájában is. 

Az orosz invázióból adódó makroökonómiai és fiskális nyomás miatt ez az osztályzat CCC+/C-re változott a korábbi B-/B-ről.

Nem meglepő, hogy Volodimir Zelenszkij gazdasági főtanácsadója, Oleg Usztenko pénteken arról beszélt a Reutersnek, hogy egy ötmilliárd dolláros IMF-kölcsön segíthetne az ország további hitelezőit megnyugtatni és további kölcsönökre sarkallni. Mint elmondta, 

 

egy nagyjából 18 hónapos IMF-csomag horgonyként szolgálhatna egy nagyobb 15-20 milliárd dolláros hitelhez, amely segíthetné, hogy Ukrajna átvészelje az orosz invázió okozta válságot.

 

A tanácsadó alig két héttel azt követően nyilatkozta ezt, hogy az ukrán jegybankelnök, Kirilo Sevcsenko két vagy három évre szeretett volna akár 20 milliárd dollár értékű hitelhez jutni a valutaalaptól. Ez azonban a különleges helyzetben elérhető források határánál is jóval magasabb összeg, és az fenntarthatóságával kapcsolatban is vetett fel kérdéseket az IMF-nél.

Ezért most Usztenko már a 2015-ös, a Krím orosz elfoglalását követően alkalmazott 40 milliárd dolláros finanszírozási csomagot hozta fel, amelyből az IMF csak 17,5 milliárdot vállalt, míg a maradékot további hitelezők állták. A valutaalaptól érkező 5 milliárd dollár azonban hasonló a korábbi finanszírozásokhoz, ám más szereplők, például az EU, az Egyesült Államok és más államok számára katalizátorként szolgálhat.

Az orosz invázió hatására csak az országon belül 7 millió menekült van, és 

az ukrán gazdaság kilátásai sem rózsásak, ugyanis az az idén 35–45 százalékot zuhanhat, miközben havi 5 milliárd dolláros rés keletkezett a költségvetési oldalon. 

Az ígért 29 milliárd dollárnyi nyugati segélynek eddig mindössze a harmada érkezett meg az országba. A törlesztések befagyasztása ellenére szeptemberben Kijevnek 635 millió dollárt még mindig ki kell fizetnie az IMF részére.

Az IMF-hitel támogatói szerint a háborút megelőzően Ukrajnában történt előrelépés a költségvetési hiány és a korrupció mérséklése terén, míg a kölcsön ellenzői szerint a háború idején még a kisebb összegű is aggályos, hiszen egy esetleges orosz győzelem kérdésessé teheti a törlesztést. 

Noha a szervezetet a Nyugat a hidegháború alatt már használta saját politikai céljaira, az ehhez a gyakorlathoz való visszatérés gátat szabhat annak, hogy az IMF valóban globális szereplő legyen.