Ferenc pápa közbenjárását kérik veszprémi hívek Udvardy György érsek elmozdításához

2022. december 02. 20:53

Féltik a veszprémi bazilika értékeit a hívek.

2022. december 02. 20:53
null

Udvardy György veszprémi érsek elmozdítását kérik a veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők, akik 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak – tájékoztatott a 24.hu.

Az ügy elsődleges mozgatórugóját a veszprémi bazilika rekonstrukciója jelenti. Ahogy arról lapunk már korábban is beszámolt, a hívek a székesegyház jól ismert, díszes és színpompás belső terét féltették a radikális megváltoztatástól.

Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, de nem kerülnek vissza eddigi helyükre, mert más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amely úgy foglalt állást, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatók el.

A veszprémi várban az érsekség – mint írják – összesen 39 milliárd forintos állami támogatás igénybevételével intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekt keretén belül. Ebből az összegből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret.

A Szent Mihály Védegylet által korábban december 3-ra szervezett tüntetésre végül azonban nem került sor, mert a szervezet tagjai szerdán mégis inkább a nyilvánosság mellőzésével adták át az aláírásokat a Vatikán követének.

A nyitóképen Dr. Udvardy György érsek. Fotó: Kováts Gábor, Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. december 05. 16:52
Úgy tűnik, a ciszterciek "egyszerű, szigorú" stílusát követné az új elképzelés. Ilyen is létezik az egyházban, a katolikus egyház hagyományában. Tehát "emiatt akár lehetne ilyen is", és nem feltétlenül "protestáns" elképzelést kell látni az ötlet mögött. Csak szerintem jobb lett volna, ha erről a hívek véleményét is kikérik. A püspöknek formálisan joga van dönteni - de a hívek jelentős részének bizalmától és a vele járó segítőkészségtől megfoszthatja magát, ha diktátorként viselkedik.
syphax
2022. december 05. 11:25
"..Mindegyik templom szép, HA MEGFELEL A MAGA KORÁNAK és nem egy ANAKRONISZTIKUS ZAGYVALÉKA az elmúlt és a mai időknek. Ne akarj a szamarkandi mozaikos, kerámiás mecsetből MOST egy dísztelen, fehér falú katolikus templomot csinálni. A veszprémi székesegyház SOHA nem nézett ki úgy ahogyan azt MOST meg akarják csinálni..." ÉS EZEK SZERINT MONDJUK "JÓDLIZNI" SE LEHESSEN A VESZPRÉMI SZÉKESEGYHÁZBA? MER' ANNO EZ SENKINEK ESZE ÁGÁBA NEM JUTOTT...
syphax
2022. december 05. 11:05
"... miért engedte ezt a fehér förmedvényt, .." MERT A KISCICA SZŐRÖS ÉS NEM BOROTVÁLKOZIK. (okos kérdéshez okos válasz illik..ugyi)
Augustus1
2022. december 04. 11:38
Még egy esetleges szempont a fehérre meszelés kapcsán. Szerintem mondjuk egy nagyságrenddel kerülne többe a régi formában történő, nekem mellesleg nagyon tetsző kifestés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik