2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kék hírek

4 tonna halat loptak el egy Fejér megyei halgazdaságból

Az ország több pontján is megszaporodtak a lopások, Fejér megyében például 4 tonna halat tulajdonítottak el.

  • 4 tonna halat loptak el egy Fejér megyei halgazdaságból

– A Velencei-tavon az elmúlt időszakban nem emelkedett az orvhalászok, orvhorgászok száma – számolt be tapasztalatairól Bozai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének halőri csoportvezetője. Mostanában még horgászt is alig látnak, nemhogy tilosban járót. – Ismert, hogy az alacsony vízállás miatt jelentősen csökkent a horgászok mennyisége, ráadásul az északi csónakkikötők hosszú ideje nem is maradtak használható állapotban. A kevesebb horgász miatt elvileg több lehetne a rapsic, hiszen kevesebb a becsületes vigyázó szem, de mégsem ez történt. Egyébként a korábbi évekre jellemző volt, hogy a karácsonyi ünnep közeledtével egyre többen próbáltak halat lopni a tóból, hiszen ilyenkor könnyebben el tudják adni a zsákmányt, de ezt mi is tudjuk. Ilyenkor fokozzuk a jelenlétet, főként az éjszakai és a hajnali órákban figyelünk jobban oda. Több mint elegendő tapasztalatunk van már ahhoz, hogy meg tudjuk előzni a szabálytalanságokat, de egyelőre azt mondhatom, eseménytelenül telnek a napok a Velencei-tó partján.  

Bozai Zsolt azonban pozitív jelenségként arról is beszámolt, hogy éppen az alacsony vízállásnak köszönhetően (pénteken délben 62 centit mutatott az agárdi vízszintmérő) régóta nem látott mennyiségű ivadékhal él a vízben, azaz már a második évben igen jó a pontyok tekintetében a természetesen szaporulat. Most már csak egy kedvező mennyiségű téli csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a vízállás megfelelő legyen, és akkor a nyáron elmaradt haltelepítéseket is pótolni tudják. Szeretné már mindenki maga mögött tudni az idei „fekete” évet.  

 

– „Üzemi” szintű hallopásról egyelőre nincs tudomásunk, de természetesen mindig nem lehetnek ott halőreink a több mint 5 ezer hektáros, kezelésünkben lévő vízterület minden pontján – mondta Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének társadalmi elnöke. – Kisebb haltolvajlások előfordulhatnak, ezért folyamatosan figyeljük a vizeinket, talán ezért sem próbálkoznak nagyobb mennyiség eltulajdonításával az erre szakosodott bandák. Logikus persze, hogy amikor 5-7 ezer forint a süllő, 3-4 ezer a filézett ponty kilója, de még keszeg sincs ezer forint alatt, nagyobb lesz a kísértés. Hiszen ma már nem létezik olcsó hal, ez a fogalom megszűnt.  

Az egykori horgász világbajnok szerint egyébként a jogszabályaink jók, kellően szigorúak és visszatartó erejűek, amennyiben sikerül őket betartatni. Főként a vízterülettől való eltiltás, vagy a horgász eszközök elkobzása hatásos, „az fáj nekik a legjobban”, mert a pénzbírságot veszteségként eleve kalkulálja, aki a rapsickodást vállalkozásnak tekintve űzi. Nagy Attila felhívta a figyelmet egy fontos részletre is, amire talán nem figyel az, aki halat lopni indul. Ha élő halat talál a tolvajnál a halőr vagy a rendőr, az ma már állatkínzásnak minősül, és összességében komoly büntetést, a többi tétellel együtt akár hosszabb elzárást is vonhat maga után.  

 

Szabó Krisztián, a Dinnyési Halgazdaság Kft. ügyvezetője sem számolt be nagyobb léptékű lopásról. Ők utoljára a nyáron figyeltek fel gyanús jelekre, de mivel komolyan védik a halakat, nem történt náluk nagyobb tolvajlás. Legalábbis reméli, hogy ez így is van, és a helyzet nem változik, mert szerinte sem mindegy, hogy ezer, vagy kétezer forint feletti értékben lehet eladni ünnep előtt a pontyot.  

Az egyik Fejér megyei halgazdaság azonban sokkal rosszabbul járt, mint a dinnyésiek. Ágazatvezetőjük komoly veszteségről számolt be, de érthetően azt kérte, ne említsük a tó helyét, a gazdaság nevét.    

– Nálunk a tavasz végén, vagy a nyár elején tűnhetett el komolyabb mennyiségű hal. Ezt csak később vettük észre, de becslésünk szerint 3-4 tonna mennyiséget lophattak el, ami végeredményben körülbelül 10-12 tonnás veszteséget jelentett a lehalászás időszakában, hiszen ennyit „szedett volna fel” addigra hal. Gondolhatja, mennyire el voltunk képedve.  

Azóta már ők is vadkamerákkal, akadályokkal védik a tavaikat. Most már erre az évre lehalászták a vizeiket, ezért idén már nem kell tartaniuk további veszteségtől, de ez nem vigasztalja azt, aki egész esztendőben dolgozik a gazdaság túléléséért, ami egyébként sem kis kihívás a jelenlegi helyzetben. Vélhetően soha nem derül ki, kik és hogyan vitték el a soktonnányi zsákmányt. A dolgozók ugyan többször is megállítottak a területen egy illetéktelen személyt – mindig ugyanazt –, de mivel sem eszköz, sem hal nem volt nála, nem tudtak feljelentéssel élni. 

forrás: feol.hu / fotó illusztráció: pixabay.com

 

 

 

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tűz volt a SOTE Pulmonológiai Klinikájának udvarán + videó

Tűz volt a SOTE Pulmonológiai Klinikájának udvarán + videó

A fővárosi hivatásos tűzoltók megfékezték a tüzet, jelenleg az utómunkálatokat végzik a VIII. kerületben, ahol egy egészségügyi intézmény udvarán égett mintegy negyven négyzetméteren egy kívül fém-, belül faborítású, két épületrész közötti átjáró a VIII. kerületi Balassa utcában.
Elfogták a gyilkossággal vádolt, szökésben lévő férfit

Elfogták a gyilkossággal vádolt, szökésben lévő férfit

A rendőrség elfogta, a Budakörnyéki Járásbíróság pedig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki március 4-én elszökött a házi őrizetből. A férfit nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével vádolják - közölte a Budapest Környéki Törvényszék vasárnap közleményben az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!