idezojelek

Soha nem látott magasságokba emelkedett Dobrev Klára

Feri felemelte, de keserű lesz az ébredés.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Felhévizy Félixet a napi hírek olvasgatása közben hirtelen elkapta a nosztalgia. Eszébe jutott, hogy gyerekkorában nagyon szerette a rajzfilmeket. Sok kedvence volt, a Varázsceruzától a Lolka és Bolkán át egészen a Kockásfülű nyúlig. Azonban volt egy rajzfilm, ami mindegyik mesét megelőzte Félixnél. Ez pedig nem volt más, mint a Jamie és a csodalámpa (Jamie and the Magic Torch) című brit rajzfilmsorozat. 

Jamie története két dolog miatt lett nagy favorit. Az egyik az, hogy egy kissrácról szólt, aki, miután az édesanyja lefektette aludni, kutyájával, Sajóval egy csodalámpa segítségével felfedezőútra indult, minden este egy mesebeli, fantasztikus világba, Kakkukiába. A másik pedig vitathatatlanul a remekül megkomponált zenéje volt. A hírlapíró azért is szerette a fenti két ok mellett ezt a sorozatot gyerekkorában, mert nagyon aranyos, ötletesen kitalált figurák szerepeltek benne. Úgy mint a Szuperbuszt kezelő Szám bácsi, a gumibotját rendszeresen elfogyasztó Megvagy hadnagy, Segíts Elek, az elfoglalt ezermester vagy éppen Kakkukia egyszemélyes zenekara, Rezes Bandi. De Felhévizy igazi kedvence Fonák Tamás volt, az „Ellenkandúrnagy”, aki mindent fordítva csinált és mondott. Például amikor találkozott Jamie-vel és Sajóval, azt mondta, „De bús vagyok, hogy találkoztunk!”, ami nála annyit tett, hogy nagyon boldog és örül a találkozásnak. Ezen nagyon jót mulatott a hírlapíró kiskorában, hiszen ő is szeretett volna hasonló kalandokat átélni Kakukkiában.

Az, hogy ez a kis gyermekkori rajzfilm és különösen Fonák Tamás eszébe jutott Felhévizynek, annak, bármilyen furcsa, Gyurcsány Ferenc volt az apropója. A DK-vezér ugyanis a magyar Fonák Tamás. Amit mond vagy ígér, annak rendre az ellenkezője valósul meg. Emlékezzünk vissza a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitára, ahol azt mondta Orbán Viktornak: „Elnök úr! Azt az igaztalan kampányt, hogy itt valaki receptfelírási díjat akarna bevezetni, nagyon kérem, vonja vissza! Ön úriember, ilyet senki nem mondott. Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet!”

És hogy, hogy nem, a győzelmük után azonnal bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Azzal az ígéretével is hasonló dolog történt, hogy nem lesz gázáremelés, de az adócsökkentésre vonatkozó szavainak is a fonákja valósult meg. 

Mindössze egyszer mondott csak igazat, az őszödi beszédben, ahol többek közt az alábbiakat szónokolta akkori párttársainak:  „[…] Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk…rtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. […]”

Gyurcsány a napokban egy újabb, meglehetősen merész kinyilatkoztatást tett a Facebook-oldalán, előrevetítve az általa elképzelt jövőt: „A köztársaság következő kormánya készül feladatára. A köztársaság szövetség. Az emberek okos, becsületes szövetsége, hogy vigyázzanak egymásra. A Magyar Köztársaság következő kormányát Dobrev Klára fogja vezetni. Dolgozunk.”

– Bár mi nem Kakukkiában élünk, nekünk is jutott egy Fonák, csak nem Tamás, hanem Feri. Úgyhogy szegény Dobrev Klárát sajnálom, hiszen ezen analógia alapján egészen biztos, hogy nem lesz belőle miniszterelnök. Feri felemelte, de nagyon keserű lesz az ébredés – gondolta magában Felhévizy és a nosztalgia kedvéért kikeresett az egyik videómegosztón egy részt gyerekkori kedvenc meséjéből, a Jamie és a csodalámpából, hátha feltűnik benne az igazi Fonák Tamás, aki a magyar alteregójával ellentétben egy kedves, szerethető figura.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.