2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában, a kiállítás elsőként az amszterdami Rijksmuseumban volt látható - jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.

  • Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

A Rabszolgaság című kiállítás a New York-i ENSZ székház látogatói csarnokában lesz látható február 27. és március 30. között, az Egyesült Nemzetek transzatlanti rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos programjának részeként. A tárlat a holland nemzeti múzeum 2021-ben megnyílt kiállításának adaptációja - jelentette be az amszterdami Rijksmuseum.

"A rabszolgaság világtörténelemre gyakorolt maradandó hatásának felismerése rendkívül fontos. Nagyon hálásak vagyunk az ENSZ-nek, hogy a kiállításon keresztül felhívja a figyelmet erre a fontos témára" - mondta Taco Dibbits, a Rijksmuseum főigazgatója.

A tárlat tíz ember sorsán keresztül tekint vissza a holland gyarmati korszak 250 évére, négy kontinenst, Európát, Ázsiát, Dél-Amerikát és Afrikát is érintve. Bemutatja a rabszolgasorba taszított emberek életét, a kegyetlen kereskedelemből profitálókat és azokat, akik ellenezték rabszolgaságot. A kiállításon a rabszolgákat megbéklyózó rozsdás láncoktól kezdve a fakalodákig, amelyekkel bokáiknál fogva bilincselték meg őket, számos a rabszolgatartással kapcsolatos tárgyi emlék is látható.

A Rijksmuseum kiállítása a rabszolgaságról szóló országos vitára hívta fel a figyelmet Hollandiában, amely a Black Lives Matter mozgalom hatására erősödött fel. Tavaly decemberben Vilmos Sándor holland király is csatlakozott Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!