Új névvel népszerűsítené magát a Jobbik

Jobbik-Konzervatívok névvel próbálkozhat előrébb jutni a népszerűségi versenyben a Jobbik, mely a hétvégén választmányi ülést tartott – állítja a pártból kiutált Molnár Enikő. Jakab Péter volt kabinetfőnöke szerint „ez az infó titkos, (…) még nem jöttek ki vele az oldalukon sem”.

Munkatársunktól
2023. 02. 05. 13:04
GYÖNGYÖSI Márton; JAKAB Péter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (b) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Jobbra Gyöngyösi Márton elnökhelyettes. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum, a DK és az MSZP mellett a Jobbik is tartott pártrendezvényt a hét végén, erről a Gyurcsány Ferenccel korábban együttműködő Jakab Péter volt kabinetfőnöke számolt be közösségi oldalán. A Jobbikban komoly népszerűségvesztésen átesett Molnár Enikő szerint a Gyöngyösi Márton vezette párt szombaton tartotta „választmányi ülését a még megmaradt és jórészt fizetett tagjaival a Jobbik, vélhetően a XVIII. kerületi irodában”.

A „Jobbik vs Konzervatív Unió” címmel közzétett bejegyzésben Molnár Enikő azt írta: 

„Sokáig az a hír járta, hogy teljesen új köntösbe csomagolják a pártot, új logóval, új névvel (Konzervatív Unió). Sőt voltak olyanok is, akik egyenesen odáig mentek el, hogy azok a politikusok, akik már több mint egy évtizede a parlamentben ülnek, szolgáltassák vissza a mandátumaikat, mert csak így lehet tiszta lappal folytatni”. 

GYÖNGYÖSI Márton; JAKAB Péter
Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője (b) és Jakab Péter képviselőjelölt a párt szolnoki kampányzáró rendezvényén 2019. május 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Jakab Péter bizalmasa még ugyanebben a bejegyzésben úgy folytatta: 

„Úgy tűnik, nem lesz sem új logó, sem új név, sem új emberek. A megszűnés határán billegő pártnál úgy néz ki, marad minden a régiben, azt leszámítva, hogy hozzáteszik mindenhez, hogy konzervatív és persze – ahogy azt a Fidesz is teszi, leplezve hazaárulását – mindent nemzeti színekbe bújtatnak”.

Új pártnévvel próbálkoznak

A szombati rendezvény után azonban Molnár Enikő már azt állította, 

a párt új neve Jobbik–Konzervatívok. – Az, hogy ez miben merül ki, azt nem tudom, mert ha az életüket nézem, akkor más jelzők jutnak csak eszembe. De ez az infó titkos, kérlek, úgy is kezeljétek, még nem jöttek ki vele az oldalukon sem

– fogalmazott Jakab embere, majd arról értekezett, a Jobbikban már csak fizetett emberek vannak. Ehhez csatolt egy képet is, melyen mindössze pár tucat jobbikos látható, Molnár szerint ez a „Jobbik krémje”.

Gyurcsány utasította a volt jobbikosokat

 

– Teljesen nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat

 – így reagált a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton Jakab Péter korábbi kabinetfőnökének Facebook-posztjára. A pártelnök szerint Jakab Péter és Molnár Enikő azért posztol ilyeneket a közösségi oldalakon, mert Gyurcsány Ferenc arra utasítja őket. Azonban ezek irreleváns állítások – mondta a Hír TV-nek Gyöngyösi.

Ismert, korábbi sajtóhírek szerint a Jobbik decemberre is meghirdetett egy pártrendezvényt, ami – miként Molnár fogalmazott – azért maradt el, mert a pártban már „egy életképes kongresszust, sőt semmilyent nem tudnak tartani” Jakab Péter megpuccsolása után. Állítása szerint az aktivisták elfogytak, támogatottság nincs, ami van, az pár száz millió.

 „Nem véletlenül tart Gyöngyösi Márton – aki nem ismerné, ő a Jobbik elnöke – több megyét összevonva már csak pár főnek »beszélgetéseket«, amiket Jobbik-tagoknak hirdet meg” – állította Molnár. 

A Jobbik cáfolta Molnár Enikőt

Volt párttársuk állítására a Jobbik úgy reagált, Jakab Péter volt kabinetfőnöke hazugságokat terjesztett, amikor azt állította, hogy a Jobbik decemberi kongresszusa érdeklődés hiányában maradt el. 

A párt a Mandiner.hu-nak a kongresszus meghiúsulását azzal magyarázta, hogy azt néhány felmerülő kérdés további kidolgozása miatt halasztották az új évre. Jelezték, 

a Jobbik tavaly nyáron megválasztott elnöksége hitet tett amellett, hogy a pártot új alapokra helyezi, aminek keretében az elnökség az országos választmánnyal közösen a húsz éve szinte változatlan alapszabály modernizálását megkezdte. 

Ennek eredményét a párt legszélesebb körű döntéshozatali szerve, a kongresszus fogja elfogadni. Hozzátették, a párt nem tűri és nézi tétlenül a hazugságok terjesztését, ezért céljuk, hogy tisztázzák az igazságot. 

A Jobbik egyébként sem a korábbra meghirdetett, majd elmaradt, sem a mostani pártrendezvényről nem adott hírt. Mindeddig sem a párt elnökségének tagjai, sem az országgyűlési képviselők nem számoltak be a szimpatizánsoknak, támogatóknak, hogy a hétvégi rendezvényen megtörtént-e például a Jobbik alapszabályának modernizálása. 

Lapunk megkereste a párt sajtóosztályát, hogy megtudjuk, milyen változásokat eszközöltek az alapszabályban, valamint igaz-e, hogy a jövőben új neve lesz a Jobbiknak, de egyelőre nem válaszoltak.

Borítókép: Jakab Péter és Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.