„Megállítja a BKV-t, nem fog sz…rozni”

A Karácsony-féle budapesti városvezetés attól sem riad vissza, hogy a BKV leállításával zsarolja meg a kormányt azért, hogy hozzájusson tízmilliárd forinthoz – erről is beszélt 2021 júniusában a Városháza-ügy kulcsfigurája azon a közel tízórányi vágatlan hangfelvételen, amelyet Anonymus juttatott el az ügyben nyomozást folytató rendőrséghez. Mintha csak kottából olvasta volna: novemberben Karácsonyék valóban megfenyegették a kormányt azzal, hogy leállítják Budapest tömegközlekedését, ha nem kapnak az államtól 12 milliárdot. Vagyis azzal a módszerrel és nagyságrendileg akkora összeget követeltek Karácsonyék télen, mint ami a nyáron rögzített hanganyagon szerepelt.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 04. 01. 4:50
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Városháza-gate 2021 őszén robbant ki azután, hogy Anonymus több üzleti megbeszélés felvételét is eljuttatta a sajtóhoz. A tárgyalásokon mások mellett a budapesti Városháza épületegyüttesének és a hozzá tartozó telkeknek az értékesítéséről egyeztettek a szereplők. A hanganyagok alapján az a kép rajzolódott ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármestersége idején az önkormányzati ingatlanok értékesítésére szakosodott egy jól behatárolható kör, amely korrupciós, úgynevezett jutalékos rendszert működtetett.

A Városháza-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés gyanúja miatt indított nyomozást. A hanganyagok az ügyben folyó rendőrségi vizsgálat nyomozati anyagai közé tartoznak, a közel tízórányi felvételt Anonymus juttatta el, mégpedig vágatlan formában, a hatóságokhoz. A leiratok a Magyar Nemzet birtokába kerültek, lapunk a következő időszakban ezekből szemezget.

Így zsarolnak ők 

A Városháza eladása kapcsán zajlott tárgyalások egyik résztvevője Gansperger Gyula volt, aki Bajnai Gordont váltotta korábban a Wallis-cégcsoport élén. Maga az exkormányfő Bajnai is részt vett a Városháza eladásáról szóló megbeszéléseken, és itt ő maga nevezte régi harcostársának Ganspergert. Nem csoda, hogy az üzletember naprakész és jól értesült volt a baloldal politikai viszonyait, pénzügyi trükkjeit illetően.

Az egyik, a Városháza-ügy nyomozati anyagában megtalálható 2021. júniusi beszélgetés leiratában Gansperger elárulta, hogy a Karácsony-féle budapesti városvezetés a BKV finanszírozásának ügyét hisztériakeltésre és zsarolásra fogja felhasználni. Az akkori sajtóhíreket átnézve kiderült, hogy pontosan ez történt.

– Igaz, hogy november elsején elfogy a pénzük? – tette fel a kérdést Gansperger beszélgetőtársa, amelyre az üzletember úgy reagált: „én nem hiszek nekik”.

– Majd megállítja a BKV-t, ő nem fog sz…rozni – mondta Karácsonyról a baloldali üzletember. Beszélgetőpartnere felvetésére, hogy ez óriási kiszúrás a budapestiekkel és ilyet nem lehet, Gansperger rávágta: „Mindent lehet.”

Ezután az üzletember arról beszélt, hogy nem azonnal állítanák le a BKV működését, „hanem azt mondom, hogy két hét múlva leállítják a BKV-t, ha nem kap 10 milliárd költségvetési támogatást”. Beszélgetőpartnere erre annyit mondott, hogy „ez meg zsarolás”. Gansperger igazat adott neki.

Pontosan úgy történt minden

A 2021-es BKV-s hisztéria alaposan elő volt készítve: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes – aki az Anonymus-felvételeken elhangzottak szerint részesülhetett a korrupciós pénzekből – már az év januárjában azt mondta: „a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz”. Erre válaszul a kormányzat részéről Varga Mihály pénzügyminiszter tette közzé, hogy a fővárosi önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdot tartott. Volt azonban még egy tény, ami arra utalt, hogy a főpolgármester és vezérkara nem aggódott: 2020 végén még az előző évinél is bőkezűbb prémiumot kaptak a városháza vezetői. Összesen hetvenmillió forintot osztottak szét. Átlagosan 1,3 milliós jutalmat kaptak Karácsony emberei, ám akadt, akinek hétmilliós összeg jutott.

De vissza a BKV-hoz! A történések novemberben felpörögtek – mégpedig pontosan úgy, ahogy Gansperger nyáron előrevetítette. 2021. november 12-én Karácsony Gergely hivatalos levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az állam azonnal utalja el a BKV esedékes, 12 milliárd forintos állami támogatását. Ezt követően november 19-én Kiss Ambrus már azt pedzegette az RTL Klub híradójában, hogy nagyjából egy héten belül elfogy a BKV arra az évre tervezett pénze, utána hitelből kell majd működnie a fővárosi tömegközlekedési vállalatnak. A főpolgármester-helyettes ezután kilátásba helyezte, hogy korlátozásokat vezetnek be a közösségi közlekedésben. Csak emlékeztetőül: Gansperger tízmilliárdról és kéthetes határidőről beszélt, Karácsonyék 12 milliárdot követeltek és egy hetet emlegettek.

Beszállt a baloldali média is

A hisztériakeltés működni látszott, különösen úgy, hogy a baloldali sajtóban ekkor már naponta jelentek meg cikkek a BKV közeli leállását vizionálva és ennek hatásait elemezve. Karácsony Gergelyék tervére azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM) atombombát dobott le. November 24-én a tárca tudatta, hogy a BKV finanszírozását már hónapokkal ezelőtt bebiztosíthatta volna a fővárosi önkormányzat. A támogatás átutalásához ugyanis Karácsonynak csupán alá kellett volna írnia az ITM-ben levő szerződést. – A kifizetés feltétele az aláírás. Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot – közölte a minisztérium. Karácsony további egy hétig húzta az időt, az aláírás végül november 29-én történt meg, a botrány pedig a főpolgármester szándékai ellenére elült. 

Kihallgatások, gyanúsítások

A Városháza-ügy miatt indult nyomozásban a hatóságok eddig több embert, köztük egy koronatanút hallgattak ki, valamint meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet. Előbbi keresett meg a Városháza adásvételével kapcsolatban több, Magyarországon ismert üzleti kört, utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt.

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.