Pastor búcsúmeccsei Ilics sorsát is befolyásolhatják

Zsinórban a harmadik aranyérmére hajt a Szeged a Veszprém ellen az egyik fél második győzelméig tartó, ma kezdődő férfi-kézilabda bajnoki döntőben. Különös mellékízt ad a prezstízsmérkőzéseknek a szezon végén távozók névsora. Juan Carlos Pastor edző mellett öt játékos mond búcsút Szegednek. Veszprémben a csapatkapitány, Rasmus Lauge Schmidt és négy másik társa a döntőn ölti magára utoljára a klub mezét. A címvédő esetleges sikere a kihívó edzőjének a sorsát is befolyásolhatja.

2023. 06. 02. 4:47
Szeged 20221006 kézilabda BL Bajnokok Ligája Szeged Aalborg fotó Török Attila Nemzeti Sport Juan Carlos Pastor Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot fordult a világ március 22. óta. A Telekom Veszprém akkor megsemmisítő csapást mért a házigazda OTP Bank-Pick Szegedre a férfikézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A 36-23-as letaglózó vereség után aligha hitte bárki is, hogy a címvédő szót kér a bajnokság hajrájában. Juan Carlos Pastor csapata a veszprémi visszavágón és a Magyar Kupa döntőjében is kikapott a rekordbajnoktól, de az alapszakasz hazai mérkőzésén legyőzte a legfőbb riválisát. 

Karnok Csaba
Rosta Miklós volt legutóbb a Juan Carlos Pastor vezette Szeged egyik nyerő embere    Fotó: Karnok Csaba


A március közepén mutatott erődemonstráció óta a Veszprém ütemet tévesztett: simán alulmaradt a Kielcével szemben a BL-ben, pontot veszített Balatonbogláron a NEKA elleni bajnokin, és kikapott Szegeden. A tavasz elején gyengélkedő Szeged nyerte meg az alapszakaszt, így ma este hazai pályán kezdi meg a bajnoki döntőt.

Nagyot fordult a világ tavaly nyár óta. Változott a bajnoki döntő versenykiírása: nem oda-visszavágós párharc dönt az aranyéremről, az egyik fél második győzelméig tart a finálé. A legutóbbi két szezonban a Veszprém nyerte az alapszakaszt, de mindkétszer a saját pályáján volt kénytelen elkönyvelni a Szeged győzelmét. Idén a Szeged kezd hazai pályán, s ha sor kerül harmadik mérkőzésre, azt a címvédő otthonában játsszák. A címvédő szlovén irányítója, a védjegyének számító hosszú hajától megszabadult Dean Bombac nem foglalkozik az esélyekkel.

Bombac (kék-fehérben) győzelemmel szeretne elköszönni az edzőjétől      Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

– Nehéz megtippelni, hogy hány mérkőzésen dől el a bajnoki döntő, de nem is szabad ezen gondolkoznunk. Előbb jöjjön a pénteki hazai összecsapás, ami nálam élet-halál meccsnek számít. Előnynek tartom azt, hogy a saját arénánkban indul a döntő, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mi vagyunk a bajnokok, 2021-ben és 2022-ben is mi ünnepelhettünk. Szeretnénk megvédeni a címünket! – mondta Bombac a csapata honlapján.

A Veszprém francia–szerb kettős állampolgár beállója, Dragan Pechmalbec Szegeden szeretne közelebb kerülni a bajnoki címhez. – Kemény összecsapásra számítok. Teljesen más lesz a helyzet, mint amikor a Bajnokok Ligájában vagy az alapszakaszban találkoztunk egymással. Ha behúzzuk az első mérkőzést Szegeden, akkor nagy esélyünk lesz megnyerni a bajnokságot – nyilatkozta a tavaly nyáron érkezett játékos.

Nagyot fordult a világ 2013 nyara óta. Ekkor érkezett Szegedre Juan Carlos Pastor, aki tíz év után a nyáron távozik a klubtól. Az öntörvényű spanyol edzővel a két legutóbbi bajnokságot a Szeged nyerte meg, Pastor és a szezon végén távozó hat játékos, Rosta Miklós, Bogdan Radivojevics, Alexander Blonz, Kent Robin Tönnesen és Mirko Alilovic is stílszerűen győzelemmel szeretne búcsúzni. A Veszprém edzője, Momir Ilics pedig talán csak abban az esetben folytathatja, ha irányításával a csapata visszaülhet a trónra. A magyar válogatott Ilics Zoran és Sipos Adrián, a csapatkapitány Rasmus Lauge Schmidt, Manuel Strlek és Lukács Péter biztosan nem Veszprémben kézilabdázik a következő idényben. Az ő jövőjüket – ebből a szempontból – nem érinti a döntő kimenetele. Ilicsét akár érintheti.

A bajnoki döntő menetrendje:

Június 2., péntek, 18.15: Szeged–Veszprém
Június 5., hétfő, 18.30: Veszprém–Szeged
Június 9., péntek (ha szükséges), 20.30: Szeged–Veszprém. Mindegyik mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

A tavalyi bajnoki döntő végjátéka, és Rosta Miklós gólja:

Borítókép: Pastor egyiptomi szövetségi kapitányként folytatja (Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.