Büszkén viselik a náci szimbólumokat ukrán katonák a fronton

A nyugati szövetségesek attól tartanak, az önkényuralmi jelképek igazolják az orosz nézőpontot.

Gábor Márton
2023. 06. 05. 17:14
null
Bahmut, 2023. május 15. Ukrán katonák önjáró tüzérségi jármûvel lõnek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS

A nyugati szövetségesek attól tartanak, az önkényuralmi jelképek igazolják az orosz nézőpontot.

Amióta Oroszország tavaly megkezdte ukrajnai invázióját, az ukrán kormány és a NATO-szövetségesek három látszólag ártalmatlan fotót tettek közzé, majd csendben törölték is őket a közösségi médiából, ugyanis a fényképeken ukrán katonák náci önkényuralmi jelképeket ábrázoló jelvényeket viseltek.

Ukrajna láthatóan a folyamatos jogszabályi változtatások ellenére évek óta sikertelenül igyekszik megfékezni egy szélsőjobboldali mozgalmat, amelynek tagjai büszkén viselik a náci történelemmel kapcsolatos szimbólumokat, és ellenségesen viselkednek a kisebbségekkel szemben. 

E csoportok egyes tagjai azóta harcolnak Oroszország ellen, hogy az 2014-ben annektálta az ukrajnai Krím egy részét.

A náci jelképek, köztük a koponyák és keresztcsontok, valamint a Fekete Nap néven ismert szimbólum ma már rendszeresen megjelennek a fronton harcoló katonák egyenruháján, köztük olyanokén is, akik szerint az ábrázolás az ukrán szuverenitást és büszkeséget, nem pedig a nácizmust szimbolizálja.

Ami aggaszt, az az, hogy a vezető pozíciókban lévő ukránok vagy nem ismerik el, vagy nem hajlandók megérteni, hogy Ukrajnán kívül hogyan tekintenek ezekre a szimbólumokra

mondta Michael Colborne, a Bellingcat oknyomozó csoport kutatója, aki a nemzetközi szélsőjobboldalt tanulmányozza.

A képek a The New York Times amerikai napilap cikke szerint nehéz helyzetbe hozták a nyugati diplomatákat, újságírókat és az érdekvédelmi csoportokat, ugyanis ha felhívják a figyelmet az ikonográfiára, azzal a médium szerint az orosz nézőpont alátámasztását kockáztatják, miszerint Ukrajnát nácitlanítani kell.

Borítókép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.