2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Felrobbantották a Dnyeper duzzasztógátját, egymást vádolják a háborús felek

Felrobbantották a Noha Kahovkában lévő gátat. Az építmény kritikus károkat szenvedett, így már nem képes visszatartani a víz áradását. Akár több tucat települést is elönthet az árvíz. Az oroszok és az ukránok egymást vádolják az akcióval.

  • Felrobbantották a Dnyeper duzzasztógátját, egymást vádolják a háborús felek

Volodimir Zelenszkij egyenesen terroristának nevezte a föderációt, hangsúlyozva, hogy már több mint egy éve Oroszország ellenőrzi ezt a gátat és az egész kahovkai vízierőművet, amelyet fizikailag lehetetlen kívülről, ágyúzással felrobbantani. Az ukrán elnök leszögezte, ez az elmúlt évtizedek legnagyobb ember okozta környezeti katasztrófája Európában.

Ezzel szemben a Kreml szóvivője szerint ukrán szabotázsakció történt. Dimitrij Peszkov több érvet is felsorolt, amiért az ukránok érdekében állt egy ilyen merénylet. Úgy gondolja: Kijev így akarja kompenzálni az Oroszország elleni sikertelen akciókat. Másrészt pedig a Krím vízellátását igyekszik szabotálni Kijev.

A gát javíthatatlannak tűnik, több napig tarthat az áradás.

Mintegy 80 teleülést fenyeget az ár, kilenc már víz alatt is van. Legalább 16 ezer ember lehet érintett. Több helyen már megkezdték a lakosok kitelepítését és elővigyázatosságból lekapcsolták az áramszolgáltatást is. De a zaporizzsjai atomerőmű működésében is a gondokat jelenthet a vízözön.

A Nemzetközi Atomenergia ügynökség igazgatója közölte, a veszély elsősorban a létesítmény hűtővízáramlásában keletkezhet, azonban jelenleg nincs vészhelyzet. Rafael Grossi hozzátette, folyamatosan nyomon követik a helyzet alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!