A csendes-óceáni orosz hadiflotta hajói áthaladtak a Báb el-Mandeb szoroson, és behajóztak a Vörös-tengerre, tudatta a TASZSZ hivatalos hírügynökség.

Russia end first joint naval exercises
missile cruiser Varyag
Russian navys Varyag missile cruiser sails back to a naval port in Qingdao city, east Chinas Shandong province after a naval parade during the China-Russia joint naval exercises, 26 April 2012.China and Russia ended their first joint naval exercises on Friday (27 April 2012), state media reported, amid regional tension over Beijings territorial claims. China deployed 16 naval vessels and two submarines for the six-day exercises off Chinas eastern coast while Russia dispatched four warships and three supply ships, it said. (Photo by Zhou kun qd / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
A Varjag cirkáló része az orosz egységnek / Fotó: AFP

A Varjag cirkáló és a Saposnyikov Marsall fregatt is része az egységnek, amely „kijelölt feladatokat hajtott végre a nagy hatótávolságú tengeri hadműveletek keretében”, írta a hírügynökség a flotta sajtószolgálatára hivatkozva.

Az nem derült ki a jelentésből, hogy mi a hajók végső célállomása,

ahogyan az sem, hogy Oroszország miért küldött hajókat a világ egyik legforróbb térségébe, ahol a jemeni húszi lázadók támadásai veszélyeztetik a kereskedelmi hajóforgalmat.

A Bloomberg azonban a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a húszik a hónap elején tudatták az őket támogató Irán két legfőbb szövetségesével, Kínával és Oroszországgal, hogy a hajóik biztonságban átkelhetnek a Vörös-tengeren és az Ádeni-öblön, nem fenyegetik őket a részükről támadások.

Az orosz hadiflotta is megjelent a világ egyik legforróbb övezetében / Fotó: AFP

Ezt egyébként megígérték már január elején is, ennek ellenére napokkal később rakéták robbantak egy orosz olajat szállító hajó körül, és az amerikai Központi Parancsnokság jelentése szerint szombaton rakétákat lőttek ki a Huang Pu kínai tankerre is.

Kínai tisztségviselők korábban arra kérték iráni partnereiket, hogy fogják vissza a húszikat, különben károkat szenvedhetnek Peking és Teherán gazdasági kapcsolata.

A portál több forrásból úgy értesült, hogy a hajók biztonságának garantálásáért cserében 

Moszkva és Peking bizonyos szintű politikai támogatást biztosíthat a húsziknak

például az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelynek mindketten vétójoggal rendelkező állandó tagja.