Dibusz vagy Gulácsi? – „Hazudik, aki azt mondja, nem drukkol a másik hibájának”

Hajdu Attila volt A látható légió podcast harmadik adásának vendége. Mi más is lehetett volna a téma a korábbi tízszeres válogatott kapus társaságában, mint hogy Dibusz Dénes vagy Gulácsi Péter védje a magyar labdarúgó-válogatott kapuját a nyári Európa-bajnokságon. Nagyon erős mondatok hangzottak el. Hajdu Attila saját példáján keresztül is beszélt a rivalizálás emberpróbáló kihívásairól, a vetélytárshoz fűződő viszonyról, az önvizsgálat fontosságáról, s meggyőződéssel állítja, a két kapus közötti jelenlegi versenyhelyzet azért nem befolyásolja károsan a válogatott teljesítményét, mert Dibusz és Gulácsi nyakon felül is nagyon erős, azaz kiemelkedően intelligens.

2024. 03. 28. 4:45
Dibusz Dénes Gulácsi Péter RB Leipzig Ferencváros magyar válogatott Euro 2024
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hozzátett a győzelemhez, magabiztos volt, bravúrokat is bemutatott, kiemelkedően jól védett– így jellemezte A látható légió podcast harmadik műsorában teljesítményét a Törökország ellen 1-0-ra megnyert barátságos mérkőzésen Hajdu Attila. A korábbi 10-szeres válogatott kapus, aki részese volt a Ferencváros 1995-ös Bajnokok Ligája menetelésének, Dibusz Dénest azért nem dicsérhette ennyire, mert a Fradi jelenlegi kapusának nem volt érdemi feladata a Koszovó feletti győztes meccsen.

RB Leipzig, Willi Orbán, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Marco Rossi, magyar labdarúgó-válogatott, kapuskérdés, Európa-bajnokság
Az is befolyásolhatja döntését, hogy és Gulácsi Péter évek óta nap mint nap együtt készül. Fotó: Christian Charisius 

Hajdu Attila megérti, hogy szubjektív elemek is szerepet játszhatnak a döntésben, ugyanakkor objektíven is lehet nézni a két kapus rivalizálását.

A magyar kapusszakmát Gulácsi képviseli jelenleg a legmagasabb szinten

– jelentette ki Hajdu Attila, mondván, Gulácsi mégis csak a Bundesligában véd hétről hétre, sőt idén a Real Madrid elleni párharcban a Bajnokok Ligájában is szerepet kapott. A korábbi kiváló kapus szerint ez magasabb szint, mint aminek Dibusz Dénesnek kell megfelelnie a Ferencváros játékosaként, bármennyire is magabiztosan teljesít Dibusz a klubcsapatával együtt.

 

Rossi jó döntést hozott a négy felkészülési meccs felosztásával

Hajdu Attila jó döntésnek tartja, hogy Marco Rossi megosztja a négy Európa-bajnoki felkészülési mérkőzést Gulácsi Péter és között, hiszen így mindketten azt érezhetik, bízik bennük a szövetségi kapitány, s korai lenne most lezárni a versenyt a kapusposztért, hiszen tavasszal még bármi megtörténhet.

A korábbi válogatott kapus szerint Dibusz és Gulácsi is többször bizonyította már, hogy jó versenyző alkat, éppen ezért a rivalizálás biztosan nem veti vissza a teljesítményüket.

 

Willi Orbán is szerepet játszhat Dibusz és Gulácsi rivalizálásában

Hajdu Attila a saját tapasztalatai alapján is megerősítette, egy kapusnak nagyon fontos, hogy olyan hátvédekkel szerepeljen együtt, akikkel kölcsönösen bíznak egymásban. Ebből adódik a kérdés: befolyásolhatja-e Marco Rossi választását, hogy Willi Orbán jobban ismeri Gulácsi Pétert, mint Dibusz Dénest?

Igen, ez nyomhat a latban

– erősítette meg Hajdu Attila, hozzátéve, a válogatott teljesítményét cseppet sem vetette vissza, amikor Dibusz volt az első számú kapus.

 

Dibusz és Gulácsi intelligenciája garancia

Hajdu Attila felelevenítette, ő is volt olyan helyzetben, hogy kiszorította a csapattársát a kezdőből és olyanban is, amikor sérülésből tért vissza, meg kellett küzdeni a helyéért, ezért át tudja érezni Gulácsi Péter és Dibusz Dénes helyzetét is.

Aki ül a padon és nem drukkol annak, hogy a másik hibázzon, az nem mond igazat. Ezen túl kell esni, ezen felül kell emelkedni. Dibusz Dénes és Gulácsi Péter képes erre, el tudja magában rendezni ezt a kérdést, mert fejben annyira erősek. Az embernek elsősorban önmagával kell megvívni ezt a harcot

– mondta ki őszintén Hajdu Attila

S hogy ezek ismeretében Hajdu Attila hogyan válaszolt a Dibusz vagy Gulácsi kérdésre? Megtudhatja, ha megnézi A látható légió podcast harmadik adását.

Király és Babos

A műsorban szóba került még:

  • A rivalizáló kapusok helyzete azért is különleges, mert egymást segítik, sőt készítik fel az edzéseken és a mérkőzések előtt.
  • Hajdu Attila rivalizálása a Ferencvárosban Zsiborás Gáborral, Józsa Miklóssal, Balogh Tamással és Szeiler Józseffel.
  • Marco Rossi, tőle szokatlanul, személy szerint is bírálta Gazdag Dánielt a Koszovó elleni mérkőzés után.
  • A Törökország és Koszovó ellen meccs alapján is látszik, hogy szinte megvan a válogatott legerősebb kezdőtizenegye.
  • Király Gábor 1998 és 2016 között 18 éven át volt a válogatott kapusa, de vele is megesett, hogy átmenetileg valaki más – Sáfár Szabolcs, Babos Gábor, Szűcs Lajos – kiszorította őt a kapuból.
  • Közülük Babos Gábor hosszú távon annak dacára elvesztette a versenyt Király Gáborral szemben, hogy Hollandiában az egyik évben nem csupán az év kapusának, hanem az év játékosának választották meg.

Íme, a teljes műsor:

A látható légió korábbi műsorainak Sallai Sándor, majd Vancsa Miklós volt a vendége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.