Energia

Olajársapka: itt az újabb uniós tömegboksz, baltiak a mediterránok ellen

Egy hét múlva már életbe kellene lépniük az uniós intézkedéseknek, amelyekkel a tengeren szállított olaj árának korlátozásával mérnének csapást a háborúzó Oroszország jövedelmeire. Csakhogy még mindig mérföldekre van az egyezség az árról.

December 5-ére kellene a kőolajra felhúzni az ársapkát az uniós menetrend szerint, ami már csak egy hét, de egyelőre még arról sincs megegyezés, mekkora legyen a fejfedő. A tagállamok jól összevesztek rajta, hordónként hány dollár legyen a korlát. A vehemensek szerint kicsit korlátozni nincs is értelme.

Northern Europe's First Delivery Of U.S. Shale Gas Arrives In Rotterdam The Arctic Discoverer liquefied natural gas (LNG) tanker, operated by K Line LNG Shipping UK Ltd., sits moored at the Gate LNG terminal in the Port of Rotterdam in Rotterdam, Netherlands, on Thursday, June 8, 2017. Some U.S. cargoes have already reached southern European nations such as Spain, Portugal and Italy. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az olajársapka kérdése már az energiaügyi miniszterek csütörtöki megbeszélésén is szóba került, de döntés nem született róla – amint a gázársapkáról és közös uniós gázbeszerzésekről sem –, és úgy volt, hogy a témában még pénteken este lesznek újabb uniós egyeztetések. Ez azonban nem volt esedékes, akkorának bizonyultak a véleménykülönbségek, és a hét végén sem, vagyis ezen a héten nagyon bele kell húzni, ha tartani akarják a menetrendet. 

Még az sem biztos, hogy hétfőn a folytatják, a Bloomberg jelentése szerint is csak esély van rá. A Politico forrásai szerint az informális egyeztetések folytatódnak, és az uniós nagykövetek abban az esetben ülnek össze hétfőn, ha reménysugarat látnak a megegyezésre az árról.

Az ársapka, amelyet a fejlett országok G7 csoportjának nyári csúcstalálkozóján határoztak el, az eredeti elképzelés szerint Oroszország bevételeit nyirbálná meg – hogy ne legyen pénze háborúzni –, anélkül, hogy sokkot okozó lyukat ütne a globális kínálatban.  

Az alapötlet, hogy megtiltják a szállító, biztosító és viszontbiztosító vállalatoknak a szolgáltatás nyújtását olyan szállítmányok esetében, ahol az ár a megszabott korlátnál magasabb. 

A fogas kérdés a sapka mérete. 

Kelet-Baltikum vs. Mediterráneum

A G7 hordónként 65-70 dolláros plafont javasolt, és ugyanez az Európai Bizottság múlt héten napvilágot látott javaslata is. 

A híradások szerint a tagállamok radikálisan oroszellenes szárnya, Lengyelország és a balti köztársaságok ezt a plafont túl magasnak tartják, hiszen az orosz Ural olaj körülbelül ezen az áron forog a piacon jelenleg is, hiszen a Brent olajhoz képest mintegy 20 dollárral olcsóbban adják.

A kelet-baltiakkal élesen szemben a mediterránok egy csoportja áll. Az olajszállítási bizniszben érintett Ciprus, Málta és Görögország a javasoltnál is kisebb sapkát szeretnének, vagy pedig valamiféle kompenzációt a szektort érő károkért.

Az orosz olajtermelők számára a semleges szint a 12–20 dollár, ez az ár fedezheti a költségeiket. Minden dollár efelett az orosz hadi költségvetés dollárja 

idézett a Politico egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomatát. 

Miközben a lengyelek, az észtek és a litvánok abban versenyeznek, melyikük a keményebb az árkorlátozásban, a déliek arra akarnak megoldást, hogy anyagilag ne járjanak rosszul, tehát a pozíciók még mindig nagyon távol vannak egymástól, és Amerika nincs a láthatáron sem hogy összebékítse a két felet – idézett a Reuters egy jó rálátással rendelkező uniós diplomatát.

Magyarország mentességet kaphat

A brüsszeli elképzelések a szankciós folyamatot illetően folyamatosan alakulnak és átalakulnak, eközben az uniós csúcsok állásfoglalásait sem mindig tekintik kőbe vésettnek.

A csütörtöki energiaminiszteri találkozóról a Magyarországot képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki hétfőn Londonban, tehát az unión kívül tárgyal – azt közölte: 

a jelek szerint Magyarország elérte, hogy mentességet kap az olajársapka alól,

ami fontos az ellátás biztonsága szempontjából. Eközben a gázársapkáról és a közös európai beszerzésről is folynak az egyeztetések – és a heves viták – a december közepi EU-csúcs előtt.

Őrültség Brüsszel gázpiaci javaslata a magyar külügyminiszter szerint

Veszélyesek és az energiaellátás biztonságát fenyegetik az Európai Bizottság legújabb gázpiaci javaslatai – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az energiaügyekért felelős uniós miniszterek brüsszeli tanácskozásán vesz részt.

Vitatott, van-e értelme az ársapkának

A kelet-baltiak álláspontja szerint egy magas áron megállapított árplafonnak nincs értelme. 

Ezt az álláspontot osztja például a korábbi Goldman Sachs-főstratégia Robin Brooks, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) főközgazdásza is, aki szerint a mediterránok lobbizását félre kellene söpörnie az uniónak, mert egy 30 dolláros sapka egyenesen „pénzügyi válságba” küldhetné Oroszországot.

Senki meg nem mondja, mennyire tudnak ezek az intézkedések hatásosak lenni. A háború februári kitörése óta hozott szankciók eddig nemigen tudták megfogni  Oroszország olajexportját és olajbevételeit – írta a Financial Times. 

Az oroszok más piacokat találtak az olajuknak.

Oroszország olajexportja javított
 


 

 

 

 

energiaválság olajársapka uniós szankciók mediterrán országok Balti országok
Kapcsolódó cikkek