Közélet

Lavrov: az oroszok akkora területet hasítanak le Ukrajnából, hogy Moszkva elég távol legyen a nyugati rakétáktól

Washington újabb katonai segélycsomagot készít elő, amely várhatóan először tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat is. Szergej Lavrov külügyminiszter erre úgy reagált, hogy minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától.

„Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától” – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az orosz állami médiának adott nyilatkozatában.

Egyptian Foreign Minister Sameh Hassan Shoukry visits Moscow
Fotó: Orosz Külügyminisztérium / Hando 

Azt mondta, hogy Oroszország az ukrajnai háború lezárására törekszik, a Nyugat részéről viszont senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, helyette inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek.

Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található – jelentette ki.

Washington új, 2,2 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot készít elő, amely várhatóan először tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat is.

Oroszország a nagyobb hatótávolságú rakétákra válaszul az ukrán hadsereg visszaszorítására esküszik:

Most arra törekszünk, hogy az ukrán hadsereg tüzérségét olyan távolságra szorítsuk vissza, amely nem jelent veszélyt a területeinkre

– mondta Lavrov.

Minél nagyobb a kijevi rezsimnek szállított fegyverek hatótávolsága, annál inkább vissza kell szorítanunk őket olyan területekről, amelyek a mi országunk részét képezik

– tette hozzá. Az oroszok szerint a nagyobb hatótávolságú rakéták lehetővé tennék, hogy Ukrajna erőteljesebben csapjon le az oroszok által birtokolt területekre.

A Kreml szerdán azt mondta, hogy az ilyen rakéták eszkalálnák a konfliktust, de nem változtatnák meg annak menetét.

Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy illegitim háborút folytat, amelynek célja területének kiterjesztése.

A Nyugat az „oroszkérdés” megoldására törekszik

A Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon talpra állni. Mi ez, ha nem az „oroszkérdés” megoldására tett kísérlet? – tette fel a kérdést Lavrov.

A történések fő okát az amerikai kizárólagosságtudatban nevezte meg, amelynek jegyében az Egyesült Államok mindenki mást, beleértve az Európai Uniót is, maga alá utasít. A miniszter szerint az amerikaiak közvetlen részesei voltak az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának.

Úgy vélekedett, hogy Ukrajna után Moldova lehet a következő „ellen-Oroszország”-projekt, amelynek román állampolgárságú elnöke Romániával való egyesülést és NATO-csatlakozást akar, és a Nyugat Georgiát is Moszkva ellenségévé akarja tenni.

Az egyiptomi külügyminiszter vitte Antony Blinken üzenetét Moszkvába

Szergej Lavrov szerint Kijev semmilyen önállósággal nem bír.


 

nagy hatótávolságú fegyverek Szergej Lavrov ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek