Van, akinek a havi háromezer euró sem elég csábító

Nagy bajban vannak a vendéglátósok az Adriai-tenger partján. Hamarosan itt a nyár, de egyelőre az óriási munkaerőhiány miatt már az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán ki tudják-e nyitni a bárokat, éttermeket. Szakácsból, pincérből és kereskedőből is hiány van a térség országaiban – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 03. 30. 5:05
Restaurants on the waterfront, Cavtat on the Adriatic Sea, Cavtat, Dubrovnik Riviera, Croatia
1306-1093 Fotó: ED RHODES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem volt még ekkora kereslet a szezonmunkások iránt az Adria partján, mint most. Csak Horvátországban hatvanezer ember hiányzik. Ezt bizonyítja a rekordszámú álláshirdetés is. A munkáltatók kénytelenek mélyebben a zsebükbe nyúlni, ha valóban be szeretnék tölteni az állásokat. 

Egyes szakmák képviselői havonta akár 3000–3500 eurót is megkereshetnek a nyáron. A szakácsok bére lehet ekkora, de a pincérek fizetése is elérheti az 1500 eurót – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A munkaerőhiányt külföldiekkel próbálják megoldani a helyi vállalkozók. A legtöbben Indiából, valamint a volt jugoszláv tagköztársaságokból érkeznek. Őket kereskedőként, pincérként, szakácsként vagy szobalányként alkalmaznák. Szükség is van rájuk, hiszen a koronavírus-járvány után az idén nyáron már korlátozások nélkül éled újra a turizmus. A korábbi időszakban előszeretettel foglalkoztattak a régió országaiból munkavállalókat a horvátok. Ezen alkalmazottak nagy előnye volt, hogy ismerték a nyelvet, a kultúrát, a szokásokat és a hagyományokat. Emiatt könnyen be tudtak illeszkedni a szerbek, a macedónok és a bosnyákok is. Idén azonban kénytelenek többet fizetni, ha versenyben akarnak maradni más országokkal – emiatt az árak is emelkednek majd. 

– Hasonló a helyzet a montenegrói tengerparton, így a szolgáltatások ára legalább harminc százalékkal emelkedik 2023-ban – mondta a Dan napilapnak Ilija Armenko, egy helyi vendéglátós. Jelezte: Montenegróban most az a helyzet, hogy meg sem tudják nyitni a bárokat. Ezen már az sem javít, hogy náluk is magasabbak a fizetések, mert nem tudnak versenyezni a horvátországi bérekkel. Így a horvátok problémája a montenegróiakon csapódik le. – Itt a főszakácsok fizetése kétezer euróig, Horvátországban pedig 3500 euróig terjed, ezért a legtöbben odamennek, mert ott sokkal jobbak a körülmények. Nálunk akár harminc–negyven százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, de a munkaerő mégis oda megy, ahol jobb feltételeket biztosítanak neki. Jobb szezont jósolnak nekünk, de kérdés, hogy így lesz-e ebből valami – mondta Armenko. 

Példaként említette, hogy míg Petrovacon 33 euróba kerül egy haltál, addig a horvátországi Dubrovnikban ugyanaz 120 euró.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, a nyugati turisták aránya hagyományosan alacsony Montenegróban. A 2019-es adatok szerint az összes látogató mintegy 35 százalékát tették ki. De a keleti és nyugat-balkáni vendégek száma is egyre kevesebb.

Borítókép: Horvátországban plusz hatvanezer főre lenne szükség az idei szezonban (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.