Német nyomozók arra utaló bizonyítékokat vizsgálnak, hogy egy szabotázscsoport Lengyelországot használta bázisként, mielőtt szeptemberben megrongálta az Északi Áramlat gázvezetékeket a Balti-tengeren – jelentette szombaton a The Wall Street Journal.

Sweden reports 4th leak on Nord Stream pipelines AT SEA, SWEDEN - SEPTEMBER 30: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab from Danish Defense shows a gas leak causes bubbles on the surface of the water at Sea in Sweden on September 30, 2022. A fourth leak was reported Thursday in the Nord Stream gas pipelines off the coast of Sweden, authorities said. "There are two emissions in the Swedish economic zone, a larger one at Nord Stream 1 and a smaller one at Nord Stream 2," the Swedish Coast Guard said in a press statement. Swedish Coast Guard Handout  / Anadolu Agency (Photo by Swedish Coast Guard Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Svéd parti őrség / Handout

A nyomozók teljesen rekonstruálták az Andromeda nevű, 15 méteres fehér sétahajó kéthetes útját, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az Európába orosz gázt szállító vezetékek felrobbantásában. Megállapították, hogy a jacht eltért a céljától, és lengyel vizekre merészkedett – írta a lap, idézve az Andromeda rádió- és navigációs berendezéseinek, műholdas és mobiltelefonjainak, Gmail-fiókjainak adatait és a fedélzeten hagyott DNS-mintákat.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal és a lengyel Miniszterelnöki Kancellária nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

A The Washington Post a héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok már három hónappal a robbantások előtt tudomást szerzett a vezetékek megtámadására irányuló ukrán tervről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a német médiának azt mondta, hogy Ukrajna nem támadta meg az Északi Áramlat vezetékeket.

A robbantások Svédország és Dánia gazdasági övezetében történtek. Mindkét ország szerint szándékos cselekményről van szó, de még nem állapították meg, hogy ki a felelős.

A nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy az akcióban használt robbanóanyag HMX volt, más néven oktogén, egy színtelen anyag, amely alkalmas a víz alatti infrastruktúra lerombolására – írta a The Wall Street Journal.