Megérkezett a kínai reakció a kémléggömb lelövésére

2023. február 05. 07:25

A pekingi álláspont szerint az amerikai fél „nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet.    

2023. február 05. 07:25
null

A tárca egyik szóvivője újságírók előtt emlékeztetett arra, hogy a léggömb észlelését követően a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az nem jelent fenyegetést az emberekre, így a légi eszköz lelövésével – a pekingi álláspont szerint – az amerikai fél „nyilvánvalóan túlreagálta” az ügyet.    

A tárca közleményben cáfolta a kémkedésről szóló amerikai feltételezéseket, hozzátéve, hogy a légi eszköz véletlenül tévedt az Egyesült Államok légterébe, Joe Biden amerikai elnököt kedden tájékoztatták a vélhetően Alaszka felől érkező léggömb észleléséről. Az amerikai álláspont szerint a léggömb hírszerző légieszköz volt, míg

a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.    

Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta a hétvégére tervezett kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. A miniszter közleménye szerint az eset olyan körülményeket teremtett, amelyek keresztülhúzzák utazásának tervezett célját.

(MTI)

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Malo kingi
2023. február 07. 07:17
Poénból 10 000 léggömbött kellene a kínaiaknak felküldeni. Ne unatkozzanak az amcsik. Foggyon a rakéta. :D
Megtalálta
2023. február 06. 10:36
Micsoda baromság ez az egész "kémléggömb" történet. Meteorológiai léggömbökkel eddig s előfordult ilyen, hogy messzire sodródtak, és ha problémát jelentettek, akkor a légvédelem leszedte őket. Ugyanaz a hazug szar ez is, mint az állítólagos orosz beavatkozás a 2016-os Usa elnökválasztásba. Megy a hangulatkeltés Kína ellen.
pragmatika
2023. február 05. 19:07
:))) Már amikor először olvastam róla lefagytam. ??? Kémléggömb ???? A 21. században ? Ne má ! Erre a célra kínának műholdjai vannak, amelyek esetében pontosan lehet tudni, mikor hol járnak, nem úgy mint egy szél fútta lufinál. Mindenesetre hihetőbb a meteorológiai lufi verzió.
Kétes
2023. február 05. 14:48
A kémműholdakat lelövik ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik