Kijev szeretné megkezdeni még idén a Duna medrének mélyítését – mondta Jurij Vaskov, Ukrajna helyreállítási és infrastrukturális miniszterhelyettese. 

UKRAINE-DANUBE-CANAL
This picture dated 10 September 2004 shows general view of the constraction of a canal in the Danube delta, not far from the Vilkove village, a project slammed by the European Union, the United States and neighbouring Romania as a threat to the environment.  AFP PHOTO/ Ania Tsoukanova/ ss (Photo by ANIA TSOUKANOVA / AFP)
Fotó: Ania Tsoukanova / AFP

Tavaly a Bisztroje-csatornát 3,9 méterről 6,5 méterre mélyítették, amely így alternatív hajózási útvonalat biztosít Ukrajna számára. 

Az új exportlehetőségek jelentősége megemelkedett a háború kitörése óta, miután Oroszország blokád alá helyezte Ukrajna fekete-tengeri kikötőit. Ukrajnából emiatt csak limitált mennyiségű gabonaexport lehetséges a Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött gabonamegállapodás keretén belül. 

Vaskov a keddi gabonakonferencián elmondta, hogy az újonnan kialakított mélység a Bisztroje-csatornán már hozzáférést biztosít Ukrajna Duna menti kikötőihez. Ez azonban még mindig nem elegendő azon hajók számára, amelyek a rakománnyal együtt a román Sulina-csatornán keresztül kénytelenek közelekedni, mert annak a mélysége 7,2 méter. 

Ukrajna most azt szeretné, hogy a Bisztroje-csatornát 7,2 méterre mélyítsék, hasonlóan a román csatornákhoz, ebben a témában pedig szeretne a közeljövőben egyeztetni az Európai Unióval is. 

Románia ellenzi a terveket, arra hivatkozva, hogy a további kotrási és mélyítési munkálatok a közös deltaszakaszon veszélyeztethetik az élővilágot az UNESCO által is elismert világörökségi területen, és sérthetik a nemzetközi környezetvédelmi egyezményeket is. 

Ukrajna agrárexportjának fele a fekete-tengeri kikötőkön keresztül hagyja el az országot, míg negyede közúton, negyede pedig a Duna-delta kikötőin keresztül jut el harmadik országokba. 

Gyülekezik Európa: egyre többen állnak az ukránok útjába

Mivel a hat érintett EU-tagország közül csak három kap segítséget az Európai Bizottságtól, és amúgy sincs egyetértés az ukrán gabona- és élelmiszerimporttal kapcsolatban, Közép-Európa országai mennek a saját fejük után.