A SPAR-nak a magyar fogyasztók érdekeit kellene szem előtt tartania – erről adott ki közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn. 

PR cikk kép
Háború: kőkemény üzenetet küldött a SPAR-nak a kormány – „Alaptalan álhíreket terjeszt”. Fotó: SPAR

A Nagy Márton vezette tárca egyúttal visszautasítja a vállalat valótlan állításait. Ahogy arról a Világgazdaság a hétvégén beszámolt, minden jel szerint elmérgesedett a viszony a Spar tulajdonosai és a magyar kormány között. A fő konfliktus a kiskereskedelmi különadó, amelyre most válaszul masszív vagyonelemeket szerveztek ki a magyar leánycégtől, az osztrák Spar vezérigazgatója pedig a kivonulás forgatókönyvére is kitért.

A némiképp szokatlanul éles kirohanás nem előzmény nélküli. A napokban derül ki, hogy a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék és azokra vonatkozik, akik nettó 100 milliárd forint felett árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerárstopot is. Tekintve, hogy sem a kiskereskedelmi különadó (ez 2020 májusától jelent meg újra), sem az élelmiszerárstop (ezt tavaly augusztusban már kivezették) nem új intézkedés, felmerül a kérdés, hogy a Spar miért éppen most nyitotta ki a vitát uniós szinten.

Miért vezetett be különadókat a kormány?

Az NGM úgy fogalmazott, hogy a valótlan és rosszindulatú állításokkal szemben a kormány a családok és a rezsicsökkentés megvédése érdekében azokban a szektorokban – így többek közt a kiskereskedelemben, az energiaszektorban és bankszektorban – vezette be az extraprofitadókat, ahol azok keletkeztek. Kifejtették, hogy ezekben az ágazatokban az és azt kísérő, megugró okán olyan extra jövedelmek képződtek, 

amiért az érintett vállalatok nem dolgoztak meg.

A kormány ezeket az extraprofitokat elvonta, az így keletkező bevételek biztosítják a rezsivédelmi alap finanszírozását. „A magyar kormány elvi álláspontja ugyanis az, hogy a háború, a káros szankciók és az energiaválság árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük” – olvasható a minisztérium nyilatkozatában. Egyúttal rávilágítottak, hogy a kiskereskedelmi különadót az Bírósága jogszerűnek nyilvánította. Ezzel szemben minden más állítás alaptalan.

Kőkemény üzenet a SPAR-nak: kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt

Az NGM szerint a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, hanem annak valós oka a vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad. 

Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt

– emelte ki a tárca. Végezetül jelezték, hogy a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára.

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

Minden jel szerint elmérgesedett a viszony a Spar tulajdonosai és a magyar kormány között. A fő konfliktus a kiskereskedelmi különadó, amelyre most válaszul masszív vagyonelemeket szerveztek ki a magyar leánycégtől. A kormány reagált, az osztrák Spar vezérigazgatója pedig a kivonulás forgatókönyvére is kitért.