2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Bayer show 13:00

Háború Ukrajnában

Dunda György: Akár a 18 éveseket is elvihetik a frontra + videó

Dunda György, a HírTV kárpátaljai tudósítója számolt be a legfrissebb ukrán eseményekről.

  • Dunda György: Akár a 18 éveseket is elvihetik a frontra + videó

Erős szabályozások vonatkoznak az iskolákra 

„Az iskolák és iskolások kapcsán nagyon szigorú szabályozások vannak. És a minap megjelent egy videó is, ami Kijevben az egyik iskola udvarán rögzült. Hallhatjuk, hogy megszólalnak a légisziréna hangjai, az udvaron tartózkodó gyerekeket látjuk, ahogy kivezetik őket az épületből és egy pince helységbe kísérik. Ilyenkor a gyerekeknek ott kell hagyniuk mindent az osztályteremben, a padon. Azonnal meg kell szakítani az órát, hiszen gyakorlatilag 1-2 perük van arra, hogy biztonságos helyre meneküljenek. Olykor napjában többször történik ilyen légiriadó."

-mondta Dunda György, a HírTV kárpátaljai tudósítója. Hozzátette, hogy pszichológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a gyerekek lelkét nagyon erősen megviseli.

Akár már 18 éves kortól besorozhatják a fiatalokat

A parlament korábbi házelnöke hívta fel a figyelmet annak a veszélyére, hogy akár a 18 éves fiatalokat is besorozhatják.

„Van egy kiskapu, ami a toborzóirodáknak lehetőséget teremthet arra, amennyiben elfogadják az új mozgósítási törvényt, hogy akár 18-19 éves kortól is elvihetik a fiatalokat. A lényeg a következő: Ukrajnában bevezetnek egy kötelező katonai hadkiképzést, amely békeidőben 5-6 hónapot vesz igénybe, hadiállapot idején, ha életbe lép a törvény, akkor 3 hónapra csökken ennek az időtartama és ezt minden egyes fiatalnak 18 és 25 éves kor között el kell végeznie.”

-számolt be Dunda György a legfrissebb eseményekről.

Hozzátette, azok a fiatalok, akik nem járnak felsőfokú intézménybe tanulni és rákényszerülnek, hogy 18 évesen elvégezzék ezt a képzést, utána már hadkötelesnek minősülnek és ezt azt jelenti, hogy a toborzóirodák munkatársai akár behívót is adhatnak nekik és a fronton köthetnek ki 18-19 évesen. A jelenlegi szabályozás szerint 27 éves kortól mobilizálhatóak Ukrajnában a férfiak. A módosítás 25 éves kort írna elő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!